Fogágybetegség? A felnőtt lakosság 70-80%-a is érintett lehet!

A leggyakoribb fogászati megbetegedés a szuvasodás, de a fogágybetegség is rendkívül sokakat érint. A felnőtt lakosság legalább 70-80 %-a szenved ettől valamilyen mértékben. Mielőtt azonban elkeserednél, érdemes tudnod, hogy a folyamat nagyrészt visszafordítható, a rendszeres fogászati kontroll segítségével pedig megelőzhető az íny gyulladása, a fog tartószerkezetét érintő állapot, vagy akár a saját fog ilyen módon történő elvesztése.

Fogkő és vérző fogíny

Az első tünet, amivel a legtöbben szembesülnek, nem más, mint a vérző fogíny. A fogmosáskor jelentkező problémát sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig a PrimaDenta szerint sem kellene. Hasonló a helyzet a fogkő kialakulásával is. A sárgás elszíneződés szabad szemmel is jól látható, és hiába az interneten elérhető jobbnál-jobbnak ítélt praktikák, kizárólag fogorvosnál van lehetőség a fogkő eltávolítására. A fájdalommentes módszer után fehérebbek lesznek fogaid, és a fogágybetegséget, valamint a szuvasodást is megelőzheted ilyen módon.

Az ínyvisszahúzódás biztos tünete a fogérzékenység

Nem ritka, hogy ínyvisszahúzódás jelentkezik. Ilyenkor először a fognyak, majd az íny szövetének zsugorodása miatt a foggyökér is láthatóvá válik. A fogérzékenység a jellemző tünet ilyenkor, de a rossz lehelettel is gyakran találkozni. A visszahúzódó íny ugyanis tasakokat hoz létre, amelyekben a baktériumok megtelepednek. A fogágybetegség, a fogínysorvadás nemcsak a hibás fogmosási technikával hozható összefüggésbe, hanem a dohányzással is. A foggyökér kevésbé ellenálló, mint a zománc, ezért ha szabaddá kerül, akkor a szuvasodás kockázata is megnő. Az ínygyulladás, a felhalmozódott baktériumok nemcsak rossz leheletet okoznak, hanem sajnos a fogak mozogni kezdhetnek, és akár el is veszíthetők azok.

A szakorvosi gyakorlat bebizonyította, hogy az ínybetegségek és az általános egészségi állapot között kapcsolat mutatható ki. Tipikusan ilyennek számít az ízületi gyulladás, a szív- és érrendszeri betegségek, a légzőszervi gondok és a cukorbetegség. Természetesen a kiváltó ok egyéb is lehet, de rossz szájhigiénia esetén erre a területre is ajánlott fókuszálni.

Paradontológia a megelőzés szolgálatában

A fogkő leszedése, a tasakok kitisztítása, az íny fogakhoz való visszatapadását célzó komplex kezelések megoldást kínálhatnak az érintettek számára. A paradontológiai kezelés kiemelt hangsúlyt helyez a megelőzésre, a szájhigiénia megőrzésére, a fogkő rendszeres leszedésére és a helyes fogmosás megtanítására.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042