Mikor szükséges gyökérkezelés?

A fogmegtartó kezelések között az egyik leggyakrabban alkalmazott a gyökérkezelés. Erre rendszerint akkor van szükség, ha a szuvasodás mértéke már akkora, hogy fogtöméssel vagy az ún. inlay alkalmazásával már nem helyreállítható a fog épsége. Nem véletlen javasolják a PrimaDenta szakemberei, hogy legalább félévente érdemes felkeresni a fogorvost, hiszen így a komoly szuvasodásoknak elejét lehet venni.

Mi a helyzet akkor, ha a szuvasodás már elérte a fogbelet, és ott gyulladást idéz elő? A foggyulladás e formája rendszerint kínzó fájdalommal jár, így nem is kérdés, hogy mihamarabb szakemberhez célszerű fordulni. Míg a fogzománc és a dentin nagy része idegpályák nélküli anyag, addig a fogbélben már erek és idegek is megtalálhatók, tehát fájdalmat közvetítenek az agy felé. Az elsődleges cél a fájdalom megszüntetése, ami leginkább a fog megmentését is célzó gyökérkezeléssel lehetséges.

Foghúzás nélküli megoldás

A modern fogászat kiemelt jelentőséget tulajdonít a saját fogak megőrzésének. A foghúzás és az utána következő fogpótlás elkerülésének érdekében az utolsó lehetőség a gyökérkezelés. A beavatkozás névről sokaknak ismerős, és a legtöbben tartanak is tőle. A félelem azonban leginkább a hiteles információk hiányából fakad. A gyakorlatban a megfelelő szakértelemmel és eszközökkel végzett gyökérkezelés legalább annyira rutineljárás, mint egy sima esztétikus tömés kivitelezése.

A gyökérkezelés menete – Mire számítsak?

Ha felmerül a gyökérkezelés szükségessége, akkor leginkább azt szeretnék tudni a páciensek, hogy mi fog történni, és mennyire lesz mindez fájdalmas. A PrimaDenta fogorvosai a pácienssel együttműködve végzik a szükséges kezeléseket, az előzetes megbeszélés során minden kérdésre válaszolnak és egyéni kezelési tervet állítanak fel.

A gyökérkezelés előtt a szuvas részeket kitisztítja fogorvosunk, majd gyökércsatornákban levő, már fertőzött szövettől megtisztítja a területet, s egy speciális műszerrel méri be a gyökércsatorna hosszát. Miért lényeges ez? A gyökértömésnek a teljes csatornát ki kell töltenie, így elkerülhető, hogy újabb fertőzés történjen az érintett területen.

Ideiglenes, majd végleges gyökértömés

A végleges tömés előtt – szintén az előző okból -, gyógyszer kerül a gyökércsatornába, majd a fájdalmak elkerülése végett ideiglenes töméssel zárja orvosunk a területet. Körülbelül 7-10 nap múlva, egy következő ülésben a gyógyszertől és a maradék kórokozóktól megtisztítja a foggyökereket, és végleges tömést helyez azokba.

Fontos tudni, hogy a korszerű érzéstelenítésnek és az empatikus fogorvosoknak köszönhetően jó élménnyel távozik majd a fogorvosi székből, ez pedig fogsorának egészségmegőrzése szempontjából kiemelt szereppel bír a jövőben.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042