Széchenyi 2020

Dentálhigiénia

A PrimaDenta Fogászat rendelőjében a dentálhigiénikus szakemberek szoros együttműködésben állnak a fogorvosokkal, fogszakorvosokkal a lehető legmagasabb szintű ellátás érdekében. Közösen, egymás munkáját kiegészítve járulnak hozzá a páciensek orális egészségének helyreállításához, fenntartásához és fejlesztéséhez.

 

A hatékony betegellátást a csapatmunka biztosítja.

 

Dentálhigiénikusaink kompetenciaszintjüknek megfelelően önálló munkavégzésre hivatottak, segítve, kiegészítve fogorvosaink munkáját. A dentálhigiénikusi munkakör fontos része a betegellátásnak; segíti, előkészíti és utánköveti a fogorvos munkáját.

 

Ezért sem meglepő, hogy rendelőnkben akut panasz hiányában a dentálhigiénikusaink által végzett professzionális szájhigiénés kezelés előzi meg rendszerint a beavatkozásokat. Így a fogorvoshoz már a fogkőtől, esetleges elszíneződésektől, felrakódásoktól mentes állapotban kerül a beteg. Ilyen feltételek mellett sokkal egyszerűbb és gyorsabb a diagnózis felállítása a fogorvos számára is, valamint a további találkozások száma is csökkenthető, hiszen már első alkalommal megkezdődhet a fogorvosi teendők ellátása.

 

Nyugat-Európában már évtizedek óta dentálhigiénikusok segítik a fogorvosok munkáját, felismerve azt, hogy a felsorolt munkafolyamatoktól mentesítve a fogorvosokat a lényegibb, komolyabb beavatkozásokra tudnak fókuszálni, míg a dentálhigiénikusok kellő időt tudnak fordítani a precíz szájhigiénés ellátásokra, valamint az életmóddal kapcsolatos szokások formálására. A dentálhigiénés munka során kitüntetett figyelmet kap a betegek tájékoztatása, a felmerülő kérdések megválaszolása és az esetleges aggályok átbeszélése.

 

A dentálhigiénés gondozás középpontjában a prevenció, vagyis a különböző kórképek és elváltozások megelőzése áll. Szájüregi egészségünk számos tényező befolyásolja, meghatározók például a szájápolási szokások: hogy milyen fogkefét, fogkrémet és más kiegészítő szájhigiénés eszközöket, valamint technikát alkalmazunk; fontos szerepe van a táplálkozásnak vagy akár a rizikófaktorok jelenlétének (dohányzás, alkoholfogyasztás, fokozott UV-sugárzás stb.), de még a testmozgásnak is.

 

 

 

 

 

Dentálhigiénikus által végzett kezelések, szolgáltatások:

 

A dentálhigiénikus által végzett kezelések, beavatkozások az egészség megőrzésére, fenntartására és fejlesztésére, valamint a betegségek és elváltozások kialakulásának megelőzésére fókuszálnak. Dentálhigiénikusaink ezeket a tevékenységeket szaktudásuknak megfelelően önállóan végzik.

 

Anamnézisfelvétel

 

Anamnézis felvétele során felmérjük a beteg általános egészségével és gyógyszerszedésével kapcsolatos információit.

 

Számos szisztémás megbetegedés mutat kapcsolatot a szájüreg egészségével. Néhány általános megbetegedés szájüregi tüneteket is okoz. Amennyiben a szisztémás megbetegedés nem, vagy nem kellőképpen kezelt/konrollált súlyosbíthatja a szájüregi tüneteket, de az orális problémák, elváltozások elhanyagolása szintén megnehezíti az alapbetegség szinten tartását.

 

Néhány fogászati beavatkozás során ezért indokolt lehet a beteg kezelőorvosával is egyeztetni. Vannak gyógyszerek, melyek szájüregi tüneteket indukálhatnak, ezek figyelembevételére is hangsúlyt kell fektetni.

 

Általános megbetegedések, gyógyszerek, terápiás módszerek (sugárkezelés, kemoterápia stb.) és állapotok (várandósság) befolyásolhatják a fogászati kezeléseket. Az anamnézisfelvétel során feladatunk a rizikófaktorok (hajlamosító tényezők) azonosítása is.

 

Sztomatoonkológiai szűrés

 

Hazánkban egyre nagyobb számban kerülnek diagnosztizálásra a szájüregi daganatos megbetegedések és elváltozások.

 

Sok esetben már előrehaladott, kifejlett állapotban kerül felismerésre az elváltozás amikor már invazív beavatkozásokat igényel, ekkor már a terápiás lehetőségek is korlátozottak és a kórjóslat is kedvezőtlenebb.

 

Az időben felismert elváltozások jól, kevésbé invazív módon kezelhetőek, szinten tarthatóak és a gyógyulási esélyek is sokkal kedvezőbbek.

 

Rákszűrés során megvizsgáljuk az egyes szájüregi képleteket (ajak, nyelv, szájfenék, szájpadlás, orcák, garat), de a nyirokcsomók, bőr, temporomandibuláris ízület vizsgálatáról sem feledkezhetünk meg.

 

Állapotfelmérés

(cariológiai státusz, parodontális státusz)
 

Állapotfelmérés során tájékozódunk a fogazat, valamint a fogakat rögzítő apparátus (fogágy) állapotáról. Azonosítjuk a szuvasságokat, valamint értékeljük a meglévő töméseket, koronákat, hidakat és pótlásokat. Fontos felmérnünk az íny, valamint a fogágy épségét is.

 

A szuvasságok korai diagnosztikája fontos, hiszen a kezdődő, kisebb kiterjedésű elváltozások egyszerűbben kezelhetőek. A szuvasságok időben történő ellátása által megelőzhető a fogbél érintettsége, mely gyökérkezelést igényelne.

 

Parodontális státuszfelvétel során a fogíny, illetve a fogágy állapotáról tájékozódunk. A fogíny gyulladása során az íny rózsaszínes árnyalata vörössé változik, duzzanat, fájdalom kíséri, továbbá fogmosáskor, étkezéskor jelentkező vérzéssel jár, mely kezelés nélkül a fogágyra is tovább terjed roncsolva a környező szöveteket.

 

A fogágybetegség mindenképp kezelést igényel, hiányában a fogak kimozgósodnak, az ínyünk visszahúzódik, vérzik, kellemetlen leheletünk lehet és végső soron a fogaink elvesztéséhez is vezethet.

 

Röntgenfelvételek készítése, fotódokumentáció

 

A kis (periapicalis, bite-wing)-és nagy (panoráma/OPT/ 3D CT) röntgenfelvételek segítik a diagnózis felállítását.

 

A fotódokumentáció segít nyomon követni az esetleges változásokat, állapotokat.

 

Professzionális szájhigiénés kezelés

(ultrahangos fogkőeltávolítás, polírkefés polírozás, homokfúvós polírozás)

 

A rendszeres professzionális szájhigiénés kezelések elengedhetetlenek az otthoni szájhigiénés rutin mellett a szájüreg egészségének megőrzése érdekében.

 

Fél évente, évente javasolt fogkőeltávolításon részt venni.

 

A fogkő a nem kellőképpen vagy el nem távolított ételmaradékból, lepedékből, valamint a nyálunk alkotóiból képződik. A fogkő a fog és az íny határán, valamint a fogközökben alakul ki, de az íny alatt is felhalmozódhat.

 

A fogkő megjelenésének következtében ínygyulladás tapasztalható, mely kezelés nélkül fogágybetegség kialakulását eredményezheti. A fogkő jelenléte akadályozza a megfelelő szájhigiéné biztosítását, nehezíti a fog-és szájápolás során alkalmazott eszközök (pl. fogselyem) rendeltetésszerű használatát, ezáltal fogszuvasodásra is hajlamosít.

 

A fogkőeltávolítás rendelőnkben ultrahangos depurátorral történik, mely a zománc károsítása nélkül tűnteti el a felrakódásokat, elszíneződéseket. A fogkő eltávolítása után a felületeket simára kell polírozni, az apró egyenetlenségek elegyengetése érdekében.

 

A polírozott felszíneken nehezebben tapad meg a lepedék, késleltethető a fogkő újbóli kialakulása. A polírozás történhet polírkefével és polírpasztával, valamint homokfúvó segítségével.

 

A homokfúvós polírozás óriási előnye, hogy a nehezen hozzáférhető területekről, résekből is kitűnően eltávolítja az elszíneződéseket és tükörsimára polírozza a kezelési területet.

 

Fogágybetegek parodontális terápiája

(helyi érzéstelenítésben végzett zárt kürettálás – tasakkezelés, extrakoronális sínezés, lézeres terápia)

 

A fogágybetegségekről részletesen ezen az oldalon olvashat: https://primadenta.hu/szolgaltatasok/fogmegtarto-kezelesek/fogagybetegsegek-kezelese

 

Gyermekek fogászati ellátása

(barázdazárás, fluoridálás, caries-prevenció, rizikóbecslés, tejfogak kezelése, eltávolítása, gyermekek fogászati környezettel való megismertetése-fogászati félelem prevenciója)

 

A gyermekek első találkozása a fogászati teammel meghatározó.

 

Nap, mint nap találkozunk szorongó, fogászati félelemmel rendelkező páciensekkel, akik rossz tapasztalatokról, élményekről számolnak be. A már kialakult fogászati félelem leküzdése, kezelése nehéz folyamat, ezért legfontosabbnak a félelem kialakulásának megelőzését tartjuk.

 

Hisszük és valljuk, hogy a fogászati kezeléseknek nem kell félelmetesnek lenniük, fájdalmasnak pedig pláne nem!

 

Maximális türelemmel, empátiával és kedvességgel fogadjuk pácienseinket, a gyermekek számára pedig igyekszünk pozitív fogászati élményt, jókedvű, játékos, barátságos környezetet biztosítani.

 

Otthoni szájhigiénés protokoll kialakítása

(egyéni igényekhez megfelelő szájhigiénés eszközök, anyagok, termékek megválasztása, szájegészség fenntartását szolgáló technikák elsajátítása)

 

A szájhigiénés eszközöket, anyagokat és termékeket az óriási piaci kínálat jellemzi, melyek közül sok esetben laikusként nehéz a legmegfelelőbbet kiválasztani.

 

Dentálhigiénikusaink segítenek megtalálni a páciens igényeihez, adottságaihoz, elvárásaihoz leginkább igazodó eszközöket és szájhigiénés termékeket.

 

Önmagában azonban a megfelelően megválasztott eszköz sem elég, el kell sajátítani annak a rendeltetésszerű, biztonságos használatát, technikáját. Rendelőnkben lehetőség van a különböző szájhigiénés eszközök, fogmosási technikák begyakorlására.

 

Személyre szabott táplálkozási tanácsadás

(cariesprevenció, táplálkozási szokások, mikro-és makrotápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok)

 

Táplálkozási szokásaink nagy mértékben befolyásolják a szájüregünk egészségét, azonban ez fordítva is igaz, hiszen fogazatunk az étkezéseinkre is hatással van. A hiányos, pótlás nélküli fogazat megnehezíti, ellehetetlenítheti egyes ételek fogyasztását, továbbá az elégtelen rágás következtében emésztőrendszeri panaszok kialakulásához is vezethet. A nem megfelelő táplálkozási szokások hozzájárulnak a fogszuvasodás kialakulásához, de szerepük lehet különböző lágyrészelváltozások, valamint a fogágybetegség alakulásában is. Dentálhigiénikusaink táplálkozási tanácsokkal segítik pácienseinket a megfelelő szájüregi egészség fenntartásában igazodva az egyén sajátosságaihoz.

 

Önvizsgálat oktatása

(otthon néhány lépésben – elváltozások, daganatmegelőző állapotok felismerése)

 

Ahogyan arról már korábban is írtunk, komoly problémát okoz hazánkban a szájüregi daganatok nagy számban történő előfordulása. A rendszeres, otthoni környezetben elvégzett önvizsgálat lépései könnyen kivitelezhetőek. Amennyiben a megszokottól eltérő állapotot, jelenséget tapasztal fogorvos felkeresése indokolt. Az önvizsgálat lehetőséget biztosít az elváltozások korai diagnosztikájára, mely nem kis túlzással akár életet is menthet.

 

Fluoridálás

(helyi ecsetelők, lakkok, zselék alkalmazása; szisztémás lehetőségek)

 

Fogérzékenység kezelése

 

Szájsebészeti műtéti utógondozás

 

Ideiglenes tömés készítése, ideiglenes korona készítése és ragasztása

 

Fogfehérítés

 

Dohányzásról való leszokás támogatása

 

A szájüregi egészség megőrzése, fenntartása érdekében célszerű kerülni a különböző rizikófaktorokat, melyek elváltozások kialakulására hajlamosítanak. A dohányzás számos fog-és szájüregi megbetegedés létrejöttében szerepet játszik, továbbá a már kialakult állapotok is nehezebben és kevésbé sikeresen kezelhetőek dohányzás fennállása során. Dentálhigiénikusaink különböző leszokást segítő módszerek birtokában támogatják a leszokni vágyó pácienseinket.

 

 

Foglaljon időpontot

Adja meg elérhetőségét, a preferált időpontokat és hogy milyen problémával szeretné szegedi rendelőnket felkeresni!

Online bejelentkezés »