Széchenyi 2020

Diagnosztika

Bizonyos esetekben a diagnózis pontos felállításához szükségünk van képalkotó berendezések használatára is.

 

Rendelőnkben a legmodernebb digitális képalkotó berendezésekkel rendelkezünk, melyek legfőbb előnye, hogy ultra alacsony sugárdózist használnak a felvételek elkészítéséhez.

 

Lássuk, pontosan melyek ezek!

 

Intraorális digitális röntgen („kisröntegen”):

 

ezeknél a szájba kerül egy szenzor, amiről az információ számítógépre kerül

 

 • Helyi (periapicalis) felvétel: 2-3 fog teljes hosszában látszik
 • Bite Wing (BW) felvétel: a fogak közti rész látszik, szuvasság „felderítésére” alkalmazzuk

 

 

 

 

Extraorális felvételek:

 

Két típusa érhető el rendelőnkben: Panoráma röntgen és 3 dimenziós fogászati CT.

 

Az extra orális kifejezés az jelenti, hogy a szenzor a szájon kívül helyezkedik el, és a röntgenforrással együtt a fej körül forog körbe.

 

Fogorvos CT Primadenta

 

Panoráma röntgen:

 

 • Panorámaröntgen/ortopantomogram (OPT): a teljes száj – alsó és felső fogak is – látszódnak rajta, tervkészítéshez, góckutatáshoz elengedhetetlen
 • Állkapocsízületi felvétel (TMI): az ízületi problémák kiszűrésére

 

 

 

3 dimenziós fogászati CT (CBCT):

 

A 3D CBCT (Cone Beam CT) egy digitális, röntgenalapú leképezési technika, a legmodernebb, háromdimenziós komputertomográfiás fogorvosi képalkotó eljárás neve. Az elnevezésben a “3D” utal a CT felvétel térbeli jellegére, a “CT” pedig a komputertomográfia rövidítése.

 

A korszerű technikának köszönhetően az eljárás gyorsan, 10-40 másodperc alatt lezajlik. A Primadenta Fogászat rendelőjében használt CT berendezés legfőbb előnye, hogy ultra alacsony sugárdózissal üzemel. Ez azt jelenti, hogy a felvétel készítésekor használt sugárterhelés sokkal alacsonyabb, mint egy hagyományos fogászati CT esetében és nagyságrendekkel alacsonyabb, mint egy kórházi CT berendezés használatakor.

 

Ez úgy lehetséges, hogy a felvételek elkészítése közben nem folyamatos a besugárzás, hanem azt a készülék pici dózisonként adagolja, illetve a készülék képalkotó egysége annyira érzékeny, hogy megelégszik a tökéletes felvételhez nagyon alacsony sugármennyiséggel is.

 

Ennek a technológiának köszönhetően az összes fogról készített CT felévételkor is alig több, mint egy digitális panoráma-röntgenberendezés által használt sugárterhelés éri a pácienst. Ami nagyjából megegyezik egy Európa és Amerika közötti interkontinentális repülőút során az utasokat ért sugárzással, ugyanis a napi életünk során is ér minket sugárzás a napból.

 

Viszont jó hír, hogy a sugárterhelés még tovább is csökkenthető, mivel ez a CT alkalmas arra is, hogy akár csak egy fogról készítsen felvételt, ezzel tovább csökkentve a sugárterhelést, ugyanis abban az esetben, ha csak egy fog állapotára vagyunk kíváncsiak (például egy gyökérkezelés megtervezésekor) nincs szükség a teljes fogállományról felvételt készíteni.

Miért jobb a 3D CBCT felvétel, mint a digitális panoráma röntgen?

 

A digitális panoráma röntgen szerepe is fontos, hiszen a teljes fogsorról ad egy átfogó képet a fogorvos számára. A 3D CBCT felvétel azonban századmilliméteres pontossággal mutatja meg a páciens fogsorának és szájüregének minden apró részletét, beleértve az állkapocs csontállományának szerkezetét is.

 

A panoráma röntgen felvételen – az eljárás kétdimenziós jellegéből kifolyólag – minden réteg egymásra vetül, így számos részlet rejtve marad. Ráadásul a panoráma röntgen felvétel bizonyos mértékben torzít, ami szintén nehezíti a kezelések pontos tervezését. A 3D CBCT eljárás azonban tökéletesen pontos és torzításmentes képet biztosít a páciens szájüregéről.

Milyen esetekben alkalmazzuk a 3D fogászati CT vizsgálatot?

 

A 3D fogászati CT felvétel számos olyan esetben jelent pótolhatatlan segítséget, amikor a rendelkezésre álló egyéb képalkotó eljárások (panoráma röntgen, kis fogröntgen) nem adnak elég pontos képet. Ezek a következők lehetnek:

 

  •  Góckutatás: úgy nevezett gócbetegségek (ízületi gyulladások, bőrproblémák, hajhullás) okának felderítésében jó szolgálatot teszA fájdalom rejtett forrásának felderítése fogászati CT segítségévelSokszor előfordul, hogy a fogakat érintő fájdalom forrása ismeretlen. Ennek oka lehet például egy bennrekedt foggyökérdarab, ami a kétdimenziós röntgenfelvételeken nem látható. A 3D CBCT felvételen azonban “nem tud elbújni” még a legkisebb nem odavaló tárgy sem, ami fájdalmat okozhat.

 

  • Fogászati CT foghúzás előtt: Elsősorban a bölcsességfogak eltávolításakor lehet szükség arra, hogy kiderüljön a fog gyökerének helyzete az állkapocsban található nagyobb idegekhez viszonyítva. A panoráma röntgen segítségével ez nem mindig egyértelmű viszont a CBCT felvétel pontosan megmutatja.

 

  • Fogászati CT alkalmazása gyökérkezelés előtt: A fogak gyökércsatornái sok esetben zegzugosak, így egy kétdimenziós röntgenfelvételen számos részletük gyakran nem látható. A foggyökér környezetében kialakuló gyulladások is rejtve maradhatnak a hagyományos felvételeken, például maga a gyökér is takarhatja ezeket.

 

  • Gyökérkezelt fogak esetében, amelyek további kezelést igényelnek, szintén nagyon hatékony a 3D CBCT felvétel. A gyökértömés minden apró részlete kivehető rajta, beleértve az esetleg felfedezetlen gyökércsatornákat vagy a tömés esetleges hibáit is. Így ezek korrekciója a felvétel alapján könnyen elvégezhető.

 

 • A fogimplantátumhoz szükséges csontállomány ellenőrzése fogászati CT-velA fogászati CT felvételen az állkapocs csontállományának szélessége és magassága is pontosan látható. Ennek köszönhetően lemérhető, hogy a fogimplantátum számára elegendő-e meglévő csontállomány, vagy csontpótlásra van szükség.

 

 

A felsorolt kezelések a 3D CBCT eljárás felhasználásának leggyakoribb eseteit jelentik. A fogorvosi praxisban ugyanakkor előfordulhat, hogy más kezelésekkel összefügésben is alkalmazásra kerül ez a digitális képalkotó eljárás.

 

 

 

Foglaljon időpontot

Adja meg elérhetőségét, a preferált időpontokat és hogy milyen problémával szeretné szegedi rendelőnket felkeresni!

Online bejelentkezés »