Diagnosztika

Bizonyos esetekben a diagnózis pontos felállításához szükségünk van képalkotó berendezések használatára is.

Rendelőnkben a legmodernebb digitális képalkotó berendezésekkel rendelkezünk, melyek legfőbb előnye, hogy ultra alacsony sugárdózist használnak a felvételek elkészítéséhez.

Lássuk, pontosan melyek ezek!

Állapotfelmérés, státuszfelvétel, tervkészítés:
INGYENES, ha nem történik kezelés akkor 8.000 Ft.

Az ár magában foglalja:

 • 30 perces konzultáció a kezelőorvossal
 • CT vagy panoráma röntgenfelvétel elemzés
 • Kezelési terv közös összeállítása a kezelőorvossal
 • Írásos árajánlat készítés az elfogadott kezelési tervről

Intraorális digitális röntgen („kisröntegen”):

ezeknél a szájba kerül egy szenzor, amiről az információ számítógépre kerül

 • Helyi (periapicalis) felvétel: 2-3 fog teljes hosszában látszik
 • Bite Wing (BW) felvétel: a fogak közti rész látszik, szuvasság „felderítésére” alkalmazzuk

Extraorális felvételek:

Két típusa érhető el rendelőnkben: Panoráma röntgen és 3 dimenziós fogászati CT.
Az extra orális kifejezés az jelenti, hogy a szenzor a szájon kívül helyezkedik el, és a röntgenforrással együtt a fej körül forog körbe.

Panoráma röntgen:

 • Panorámaröntgen/ortopantomogram (OPT): a teljes száj – alsó és felső fogak is – látszódnak rajta, tervkészítéshez, góckutatáshoz elengedhetetlen
 • Állkapocsízületi felvétel (TMI): az ízületi problémák kiszűrésére
Digitális panorámaröntgen, 8000 Ft

Az ár magában foglalja:
a panorámaröntgenfelvétel elkészítését és kérésre digitális adathordozóra való másolását.

3 dimenziós fogászati CT (CBCT):

A 3D CBCT (Cone Beam CT) egy digitális, röntgenalapú leképezési technika, a legmodernebb, háromdimenziós komputertomográfiás fogorvosi képalkotó eljárás neve. Az elnevezésben a “3D” utal a CT felvétel térbeli jellegére, a “CT” pedig a komputertomográfia rövidítése.

A korszerű technikának köszönhetően az eljárás gyorsan, 10-40 másodperc alatt lezajlik. A Primadenta Fogászat rendelőjében használt CT berendezés legfőbb előnye, hogy ultra alacsony sugárdózissal üzemel. Ez azt jelenti, hogy a felvétel készítésekor használt sugárterhelés sokkal alacsonyabb, mint egy hagyományos fogászati CT esetében és nagyságrendekkel alacsonyabb, mint egy kórházi CT berendezés használatakor.

Ez úgy lehetséges, hogy a felvételek elkészítése közben nem folyamatos a besugárzás, hanem azt a készülék pici dózisonként adagolja, illetve a készülék képalkotó egysége annyira érzékeny, hogy megelégszik a tökéletes felvételhez nagyon alacsony sugármennyiséggel is.

Ennek a technológiának köszönhetően az összes fogról készített CT felévételkor is alig több, mint egy digitális panoráma-röntgenberendezés által használt sugárterhelés éri a pácienst. Ami nagyjából megegyezik egy Európa és Amerika közötti interkontinentális repülőút során az utasokat ért sugárzással, ugyanis a napi életünk során is ér minket sugárzás a napból.

Viszont jó hír, hogy a sugárterhelés még tovább is csökkenthető, mivel ez a CT alkalmas arra is, hogy akár csak egy fogról készítsen felvételt, ezzel tovább csökkentve a sugárterhelést, ugyanis abban az esetben, ha csak egy fog állapotára vagyunk kíváncsiak (például egy gyökérkezelés megtervezésekor) nincs szükség a teljes fogállományról felvételt készíteni.

3D fogászati CT (teljes száj), 20.000 Ft

Az ár magában foglalja:
teljes fogazatról a fogászati CT elkészítését és kérésre digitális adathordozóra való másolását vagy a felvétel digitális formában való elküldését

Miért jobb a 3D CBCT felvétel, mint a digitális panoráma röntgen?

A digitális panoráma röntgen szerepe is fontos, hiszen a teljes fogsorról ad egy átfogó képet a fogorvos számára. A 3D CBCT felvétel azonban századmilliméteres pontossággal mutatja meg a páciens fogsorának és szájüregének minden apró részletét, beleértve az állkapocs csontállományának szerkezetét is.

A panoráma röntgen felvételen – az eljárás kétdimenziós jellegéből kifolyólag – minden réteg egymásra vetül, így számos részlet rejtve marad. Ráadásul a panoráma röntgen felvétel bizonyos mértékben torzít, ami szintén nehezíti a kezelések pontos tervezését. A 3D CBCT eljárás azonban tökéletesen pontos és torzításmentes képet biztosít a páciens szájüregéről.

Milyen esetekben alkalmazzuk a 3D fogászati CT vizsgálatot?

A 3D fogászati CT felvétel számos olyan esetben jelent pótolhatatlan segítséget, amikor a rendelkezésre álló egyéb képalkotó eljárások (panoráma röntgen, kis fogröntgen) nem adnak elég pontos képet. Ezek a következők lehetnek:

 • Góckutatás: úgy nevezett gócbetegségek (ízületi gyulladások, bőrproblémák, hajhullás) okának felderítésében jó szolgálatot tesz, a fájdalom rejtett forrásának felderítése fogászati CT segítségével. Sokszor előfordul, hogy a fogakat érintő fájdalom forrása ismeretlen. Ennek oka lehet például egy bennrekedt foggyökérdarab, ami a kétdimenziós röntgenfelvételeken nem látható. A 3D CBCT felvételen azonban “nem tud elbújni” még a legkisebb nem odavaló tárgy sem, ami fájdalmat okozhat.
 • Fogászati CT foghúzás előtt: Elsősorban a bölcsességfogak eltávolításakor lehet szükség arra, hogy kiderüljön a fog gyökerének helyzete az állkapocsban található nagyobb idegekhez viszonyítva. A panoráma röntgen segítségével ez nem mindig egyértelmű viszont a CBCT felvétel pontosan megmutatja.
 • Fogászati CT alkalmazása gyökérkezelés előtt: A fogak gyökércsatornái sok esetben zegzugosak, így egy kétdimenziós röntgenfelvételen számos részletük gyakran nem látható. A foggyökér környezetében kialakuló gyulladások is rejtve maradhatnak a hagyományos felvételeken, például maga a gyökér is takarhatja ezeket.
 • Gyökérkezelt fogak esetében, amelyek további kezelést igényelnek, szintén nagyon hatékony a 3D CBCT felvétel. A gyökértömés minden apró részlete kivehető rajta, beleértve az esetleg felfedezetlen gyökércsatornákat vagy a tömés esetleges hibáit is. Így ezek korrekciója a felvétel alapján könnyen elvégezhető.
 • A fogimplantátumhoz szükséges csontállomány ellenőrzése fogászati CT-vel. A fogászati CT felvételen az állkapocs csontállományának szélessége és magassága is pontosan látható. Ennek köszönhetően lemérhető, hogy a fogimplantátum számára elegendő-e meglévő csontállomány, vagy csontpótlásra van szükség.

A felsorolt kezelések a 3D CBCT eljárás felhasználásának leggyakoribb eseteit jelentik. A fogorvosi praxisban ugyanakkor előfordulhat, hogy más kezelésekkel összefügésben is alkalmazásra kerül ez a digitális képalkotó eljárás.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!
Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042