Fogágybetegségek kezelése

Először is nézzük meg, mi is az a parodontitis, vagyis a fogágybetegség

A fogágy, vagyis a parodontium részei: a fogat körülölelő csontos meder, pici rostok, melyek felfüggesztik ebbe a mederbe a fogat, és az íny.

A fogágygyulladás az, amikor ezek közül valamelyik, esetleg mindegyik begyullad, károsodik. A lepedék baktériumai okozzák a fogágygyulladást.  A kiváltó ok, minden esetben, a lepedékben található nagy mennyiségű baktérium, mely az elégtelen szájhigiéné következménye.

Ha lepedék halmozódik fel az íny közelében, akkor ott előbb-utóbb gyulladás alakul ki. Ennek a tünete lehet, az íny duzzanata, a fogmosáskor fellépő ínyvérzés, kellemetlen szájszag, fájdalom. A legtöbb esetben, ez az ínygyulladás alapos fogmosással, fogselymezéssel, gyulladáscsökkentő szájöblögető használatával, és esetlegesen fogkő eltávolítással, maradéktalanul és gyorsan gyógyul.

Azonban, ha ez a gyulladás hosszú időn keresztül fennáll, megtámadja a fogágyat és súlyosabb formát ölt.

Először is az íny szövetét károsítja, így az visszafordíthatatlanul pusztul, ilyenkor jön létre az úgynevezett ínyvisszahúzódás. Súlyosabb esetekben pedig a fogágy többi részét, azaz a rostokat és a csontot is elpusztítja a fennálló gyulladás, így a fog megtámasztása is meggyengül, mozgathatóvá válik, illetve a fog gyökerétől az íny elválik, és mély tasakok jönnek létre. Ezek a tasakok nagyon sok baktériumot és gyulladt szövetet, fogkövet tartalmaznak és akár észrevétlenül is, állandó gyulladás színhelyei lehetnek.

Abban az esetben, ha ilyen súlyos a fogágybetegség a következő tüneteket észlelhetjük:

vérző íny, duzzadt íny, mozgó fogak, ráharapásra fájdalom jelentkezhet, kellemetlen szájszag fogmosás után is, genny csoroghat a fogak mellől.

Tehát ezek a tünetek jelentkezhetnek, azonban nem feltétlenül vannak jelen minden esetben.

Egyes esetekben, szinte tünetmentesen alakul ki a fogágybetegség, az első észlelés a fogak mozgathatósága lehet. Az esetek kis százalékában, genetikai elváltozás áll a súlyos, és a már fiatal korban jelentkező fogággyulladás hátterében, azonban a legtöbb esetben az elégtelen szájhigiéné, az elálló szélű koronák, pontatlan tömések a kiváltó ok. A fogágybetegséget nagyon fontos idejekorán diagnosztizálni, és megkezdeni a kezelését.

A hosszú bevezető után jogosan és izgatottan teheti fel a kérdés, hogy jó, de hogyan?

Biztos felmerül Önben, hogy majd hosszú, sokszori, fájdalmas kezelés elébe kell néznie, így talán el is bizonytalanodik, hogy megéri-e? Az tény, hogy nem egyszeri kezelésről van szó. „Csodaszerek” sincsenek, amivel egyszer lekezeljük és máris elmúlt a probléma!

Az első és legfontosabb a szemléletváltás!

Önmagában kell eldöntenie, hogy a cél érdekében igenis hajlandó néhány dolgon változtatni (például dohányzást visszább szorítani, szájhigiéniás tanácsokat megfogadni, akár táplálkozási szokásokon változtatni). Elkerülhetetlen a minimum félévente történő ellenőrzés és fogkőeltávolítás. Akár a kezelések szükség szerinti ismétlése.

No de lássuk végre, hogy miből is áll ma a legmodernebb kezelés!
Pontosabban kezeléssorozat.

A hagyományos fogágykezelést egészítjük ki a modern, diódalézeres kezeléssel.

  1. Első alkalommal ultrahangos fogkőeltávolítás és polírozástörténik.
  2. Helyi érzéstelenítésben az érintett fog/fogak körül a hagyományos kézi eszközökkel a tasak tisztítását (kürettálását) végezzük. Majd a tasak fertőtlenítése érdekében a lézert vékony üvegszál segítségével a tasak aljáig juttatjuk. Ennek célja nem csak a baktériumok elpusztítása, -ennek révén a gyulladás- és fájdalomcsökkentés-, de a „csontfelépítő” sejtek stimulálása is.
  3. Majd lehetőleg 3 egymást követő napon (esetleg másnaponta) úgy nevezett biostimuláció. (Szintén a gyulladás- és fájdalomcsökkentés, a sejtek, szövetek regenerációjának serkentése a cél.) Ezek a kezelések teljesen fájdalommentesek és mindössze néhány percet vesznek igénybe.
  4. Makacs esetben a fentiek ismétlése.

Szükséges lehet továbbá a mozgó fogak sínezése.

Ugye nincs is annál ijesztőbb, mikor egyszer csak észrevesszük, hogy mozog egy vagy több fogunk? Akár teljesen egészséges fog is?
Ne törődjön bele, hogy nem lehet többet egy jóízűt harapni!
Esetleg, hogy „sajnos ez a sorsom, hisz a szüleimnek is fiatalon kipotyogtak a fogai”!
Lépjen a tettek mezejére és közös munkával állítsuk meg a folyamatot, mentsük meg fogait!

Miért válnak mozgóvá a fogak?

Leggyakrabban a fogkő a bűnös. Ez a fogak felszínén, nem megfelelő tisztítás miatt ott maradt lepedék elmeszesedésével képződő képlet, mely csak fogorvosi rendelőben távolítható el. (Ultrahangos fogkő eltávolítás)

A fogkő tele van baktériumokkal, melyek először „csak” az íny gyulladását (duzzadttá, vörössé, vérzővé válik) okozzák, ez fogágybetegséget okozhat. (A fog tartószerkezetének gyulladása, mely gyakran már fog körüli tasakképződést is jelent, melyben még több baktérium szaporodik el, még súlyosabb gyulladást okozva. Így beindul egy ördögi kör.)

Mivel a tartószerkezet gyengül, a fogak mozgóvá válnak. Ha időben nem kezeljük, azokat elveszítjük.

A fentiek nem csak a fog elvesztése miatt jelentenek veszélyforrást, de az alattomos gócbetegség alapját is képezik!

Mit tegyünk, ha ínyünk vörössé, duzzadttá, vérzővé válik, visszahúzódik vagy fogaink mozogni kezdenek?

Kérjen azonnal időpontot egy INGYENES vizsgálatra!

Valószínű ultrahangos fogkő eltávolításra lesz szükség elsődlegesen, illetve megtanítjuk a még tökéletesebb otthoni fogápolásra. Sok esetben ez önmagában nem elegendő, ilyenkor kisebb kürettálásra is sor kerülhet.

Ha fogai már mozognak is, indokolt lehet azok sínezése!

De mit is jelent a mozgó fogak sínezése?

Speciális üvegszál-erősítésű, színtelen rosttal, melyet a mozgó fogakra ragasztunk, összekötjük, sínezzük a fogakat. Ezáltal stabilizáljuk őket, megakadályozva a további mozgást.

Hogyan történik a sínezés?

A fogakat alaposan megtisztítjuk, felszínüket speciális ragasztóanyaggal bekenjük, felhelyezzük a rostot, majd folyékony tömőanyaggal fedjük. Kék fény hatására megkötnek. Teljesen fájdalommentes (nem kell fúrni), gyors eljárás.

Továbbá ne feledjük, hogy a fix pótlás (hidak) készítése is sínezésnek számít!

Ne pazarolja az értékes időt, hisz minden nap egyre súlyosabbá válik a folyamat!
Kérjen időpontot mihamarabb, nehogy késő legyen!

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
  1. 1. Adategyeztetés
  2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
  3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!
Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042