Lézeres kezelések

Lássuk az előnyeit a hagyományos kezelésekhez képest:

 • gyors kezelés (néhány másodperctől pár percig terjed a lézeres kezelés)
 • fájdalommentes (általában nincs szükség érzéstelenítésre)
 • gyulladáscsökkentő
 • fájdalomcsillapító hatás szinte azonnal
 • regenerációs folyamatokat támogatja, immunrendszert serkenti
 • vérzésmentes műtéti terület (fokozott vérzéshajlam esetén is kiváló)
 • gyors gyógyulás, így a munkából való kiesés sem jellemző
 • terhes kismamáknál is kockázatmentesen kivitelezhető

Felhasználási terület:

Biostimuláció, lágy lézer:

 • afta, herpesz, gyógyulni nem akaró fekélyek, sebek
 • foghúzás hely, sebgyógyulás serkentése

Gyökérkezelés diódalézerrel:

 • gyökércsatornák lézeres sterilizálása
 • gyökércsúcs zárása
 • gyökércsúcs körüli gyulladás kezelése, fistulanyílás zárása

Fogfehérítés:

 • teljes száj fehérítése
 • gyökérkezelt fogak fehérítése akár csak 1-1 fognál

Fogágybetegségek kezelése:

 • ínygyulladás, fogágy gyulladásának kezelése
 • tasakkezelés
 • mozgó (nem extrém módon) fogak megtartásának elősegítése

Szájsebészet:

 • ínyformázás, koronahosszabbítás
 • előtörő bölcsességfog körüli gyulladás kezelése, íny circumcisiója
 • ínymegnagyobbodás kezelése
 • kisebb sebészi beavatkozások, műtétek

Fogágybetegség lézeres kezelése

Duzzadt és vérzik az ínye? Szájszagtól szenved? Mozognak a fogai? Minden bizonnyal Ön is a fogágybetegek népes táborát gazdagítja. (A felnőtt lakosság kb.70-80%-a szenved ettől.)

Elkeseredésre viszont nincs ok, hiszen egyre modernebb módszerek állnak rendelkezésre a kezelésre vagy a folyamat lassítására.

Először is nézzük meg, mi is az a parodontitis, vagyis a fogágybetegség.

A fogágy, vagyis a parodontium részei: a fogat körülölelő csontos meder, pici rostok, melyek felfüggesztik ebbe a mederbe a fogat, és az íny.

A fogágygyulladás az, amikor ezek közül valamelyik, esetleg mindegyik begyullad, károsodik. A lepedék baktériumai okozzák a fogágygyulladást. A kiváltó ok, minden esetben, a lepedékben található nagy mennyiségű baktérium, mely az elégtelen szájhigiéné következménye.

Ha lepedék halmozódik fel az íny közelében, akkor ott előbb-utóbb gyulladás alakul ki. Ennek a tünete lehet, az íny duzzanata, a fogmosáskor fellépő ínyvérzés, kellemetlen szájszag, fájdalom. A legtöbb esetben, ez az ínygyulladás alapos fogmosással, fogselymezéssel, gyulladáscsökkentő szájöblögető használatával, és esetlegesen fogkő eltávolítással, maradéktalanul és gyorsan gyógyul.

Azonban, ha ez a gyulladás hosszú időn keresztül fennáll, megtámadja a fogágyat és súlyosabb formát ölt.

Először is az íny szövetét károsítja, így az visszafordíthatatlanul pusztul, ilyenkor jön létre az úgynevezett ínyvisszahúzódás. Súlyosabb esetekben pedig a fogágy többi részét, azaz a rostokat és a csontot is elpusztítja a fennálló gyulladás, így a fog megtámasztása is meggyengül, mozgathatóvá válik, illetve a fog gyökerétől az íny elválik, és mély tasakok jönnek létre. Ezek a tasakok nagyon sok baktériumot és gyulladt szövetet, fogkövet tartalmaznak és akár észrevétlenül is, állandó gyulladás színhelyei lehetnek.

Abban az esetben, ha ilyen súlyos a fogágybetegség a következő tüneteket észlelhetjük:

vérző íny, duzzadt íny, mozgó fogak, ráharapásra fájdalom jelentkezhet, kellemetlen szájszag fogmosás után is, genny csoroghat a fogak mellől.

Tehát ezek a tünetek jelentkezhetnek, azonban nem feltétlenül vannak jelen minden esetben.

Egyes esetekben, szinte tünetmentesen alakul ki a fogágybetegség, az első észlelés a fogak mozgathatósága lehet. Az esetek kis százalékában, genetikai elváltozás áll a súlyos, és a már fiatal korban jelentkező fogággyulladás hátterében, azonban a legtöbb esetben az elégtelen szájhigiéné, az elálló szélű koronák, pontatlan tömések a kiváltó ok. A fogágybetegséget nagyon fontos idejekorán diagnosztizálni, és megkezdeni a kezelését.

A hosszú bevezető után jogosan és izgatottan teheti fel a kérdés, hogy jó, de hogyan?

Biztos felmerül Önben, hogy majd hosszú, sokszori, fájdalmas kezelés elébe kell néznie, így talán el is bizonytalanodik, hogy megéri-e?

Az tény, hogy nem egyszeri kezelésről van szó. „Csodaszerek” sincsenek, amivel egyszer lekezeljük és máris elmúlt a probléma!

Az első és legfontosabb a szemléletváltás!

Önmagában kell eldöntenie, hogy a cél érdekében igenis hajlandó néhány dolgon változtatni (például dohányzást visszább szorítani, szájhigiéniás tanácsokat megfogadni, akár táplálkozási szokásokon változtatni). Elkerülhetetlen a minimum félévente történő ellenőrzés és fogkőeltávolítás. Akár a kezelések szükség szerinti ismétlése.

No de lássuk végre, hogy miből is áll ma a legmodernebb kezelés!

Pontosabban kezeléssorozat.

A hagyományos fogágykezelést egészítjük ki a modern, diódalézeres kezeléssel.

 1. Első alkalommal ultrahangos fogkőeltávolítás és polírozás történik.
 2. Helyi érzéstelenítésben az érintett fog/fogak körül a hagyományos kézi eszközökkel a tasak tisztítását (kürettálását) végezzük. Majd a tasak fertőtlenítése érdekében a lézert vékony üvegszál segítségével a tasak aljáig juttatjuk. Ennek célja nem csak a baktériumok elpusztítása, -ennek révén a gyulladás- és fájdalomcsökkentés-, de a „csontfelépítő” sejtek stimulálása is.
 3. Majd lehetőleg 3 egymást követő napon (esetleg másnaponta) úgy nevezett biostimuláció. (Szintén a gyulladás- és fájdalomcsökkentés, a sejtek, szövetek regenerációjának serkentése a cél.) Ezek a kezelések teljesen fájdalommentesek és mindössze néhány percet vesznek igénybe.
 4. Makacs esetben a fentiek ismétlése.

Afta, herpesz, fekélyek kezelése lézerrel

Gyakran visszatérő, fájdalmas aftával, herpesszel küzd? Vagy „csak” gyógyulni nem akaró, semmire nem reagáló fekély van a szájában?
Ha igen, akkor itt az enyhülést hozó lágy (soft) lézer, ami már rendelőnkben elérhető!

Vannak Páciensek – talán Ön is közéjük tartozik -, akiknek rendszeresen, akár pár havonta megkeseríti az életét (és az evést) a visszatérő afta vagy herpesz. Egyszer csak elkezdik érezni a tipikus feszítő, fájó, viszkető érzést és semmit nem tudnak ellene tenni. Vagy legalábbis eddig nem tudtak.

Megakadályozni a kialakulását továbbra sem lehet, viszont a gyógyulását jelentősen le lehet rövidíteni a lézernek köszönhetően, akár 2-4 napra! Sőt a visszatérés gyakorisága is csökken. Viszont kulcsfontosságú, hogy minél korábban, a tünetek megjelenésekor jelentkezzen és kezdődjön meg mihamarabb a kezelés!
Amennyiben pótlás okozta vagy krónikus fekélye van, szintén segít a lézeres biostimuláció a sejtek, szövetek regenerációjának serkentése révén.

Mit is tud a lágy lézer?

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása van, biostimuláció révén a sebgyógyulási folyamatokat gyorsítja.
Mindössze pár perces, fájdalommentes kezelésről van szó. Viszont a legjobb eredmény akkor érhető el, ha egymást követő napokon keresztül történik a kezelés (3-4 napig).

Előnyei:

 • fájdalommentes
 • gyors
 • nincs semmilyen káros hatása a szervezetre (nem szükséges hozzá semmilyen vegyszer, allergizáló anyag)
 • antibiotikum általában szükségtelen mellette
 • várandós és szoptató kismamákon is alkalmazható
 • gyógyulási idő rövidebb, akár a fele, mint lézer nélkül

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!
Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042