Fix pótlások

Elege van abból, hogy nem mer egy jót nevetni agyontömött fogai, elsötétedett tömései vagy hiányos fogazata miatt? Hogy önbizalma porokban hever, mert tudja, van mit takargatnia a szájában? Hogy az emberek beszélgetéskor is önkéntelenül fogait vizslatják, ahelyett, hogy arra figyelnének, amit mond?

Ugye milyen meseszerű lenne, ha mindez egy csapásra megszűnne? Boldogan és magabiztosan mosolyoghatna a világra?

Nem kell tovább szégyenkeznie! Számos tökéletes, természetes hatást nyújtó, fix pótlásféleség közül nyújtjuk az Önnek leginkább alkalmas megoldást!

Lássuk, melyek ezek!

Héj

Kisebb esztétikai hibák, formai eltérések korrigálására szolgáló pótlásféleség. Készülhet kerámiából és cirkóniumból. (Ez utóbbi erősebb.) Készítése során a fogak külső felszínéből vékony réteg eltávolításra kerül, helyette fogtechnikus által elkészített vékony porcelán héj kerül, mely gyönyörű, természetes mosolya záloga!

Minden egyes héj egy külön műalkotásnak számít, hisz a fogtechnikus az egyéni adottságok és kívánságok figyelembevételével készíti el.

Mindezt olyan anyagból, ami az anyagtani tulajdonságainak köszönhetően élethű mása egy élő fognak!

Sajnos azonban nem mindig lehetséges ez a módszer.

Lássuk, milyen esetekben alkalmazhatóak:

 • agyontömött, elsötétedett frontfogak
 • letöredezett, kopott metszőél
 • kisfokú szabálytalanság, formai eltérések korrigálása
 • fogak közötti rések zárása
 • „hollywoodi mosoly” elérése (nagyon népszerű eljárás sztárok tökéletes mosolyának megalkotásában)

Hogyan készül?

 1. Ajánlott érzéstelenítést kérni, hisz annak ellenére, hogy csak vékony zománcréteg kerül eltávolításra, a hidegre, levegőre érzékeny lehet a foga.
 2. Zsibbadást követően a fogak ajak felőli részéből nagyon vékony (maximum 1 mm) foganyag -gyors fordulatú fúróval- eltávolításra kerül.
 3. Precíziós lenyomatvétel következik, mely biztosítja majd a héj pontos illeszkedését.
 4. Meghatározzuk a kívánt színt. Megbeszéljük és feljegyezzük speciális kívánságait, mellyel igazán egyedi és hőn áhított mosoly kialakítására van lehetőség.
 5. Mivel fogtechnikus készíti el néhány nap alatt, ideiglenes pótlást készítünk, az érzékenység elkerülése érdekében.
 6. Végül a héj elkészültekor, az ideiglenes pótlás eltávolítása után ragasztással rögzítjük azt.

Ugye milyen egyszerű? A modern technikának, eszközöknek és anyagoknak, és nem utolsó sorban szaktudásnak és fantasztikus fogtechnikusainknak köszönhetően nem kell sztárnak szülessünk ahhoz, hogy „sztármosolyunk” lehessen!

ElőnyeiHátrányai
minimális foganyagvesztéssel jár (bizonyos esetekben elegendő olyan vékony zománcréteget eltávolítani, mint egy kontaktlencse!)kétszeri megjelenés szükséges (fogtechnikus készíti el néhány nap alatt)
tökéletes, természetes mosoly érhető elerősen rongálódott, elszíneződött fog esetén nem alkalmazható
tartós megoldás (rendelőben készülő, direkt pótlásokhoz, tömésekhez képest) nem „örök életre” szól, általában átlagosan 7-10 évente cserére szorul

Elképzelhető, hogy az Ön fogai olyan mértékben károsodottak vagy elszíneződtek, hogy ez a megoldás már nem jöhet szóba. Lássuk, akkor milyen más lehetőségeink vannak?

Alternatívája:

korona (a fog egészét körbevonó fém-kerámia vagy fémmentes porcelán  illetve cirkónium)

Korona

A fog egészét bevonó, rögzített pótlásféleség. Legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, mint egy védő sapka az erősen rongálódott, törött, meggyengült fog(csonk)on.

Anyaga lehet:

 • hagyományos fém-kerámia
 • arany-kerámia
 • fémmentes porcelán
 • cirkónium
 • műanyag (csak ideiglenes koronaként): Koronák, hidak készítése során használjuk ezeket az ideiglenes megoldásokat. A lecsiszolt fogak érzékenyek és esztétikailag sem szépek. Mivel külső zománcrétegétől ilyenkor a fogat megfosztjuk, az védelemre szorul, hisz bizonyos értelemben sebfelszínnek számít. Készülhetnek a rendelőben, így azonnal helyettesítjük az eredeti fogat. Vagy készíttethetjük fogtechnikus által, ez némiképp erősebb és kimunkáltabb lehet, viszont várnunk kell rá közel 1 napot.

Milyen esetekben alkalmazható/ajánlott?

 • erősen rongálódott fogak, melyeket már nem lehet töméssel, betéttel vagy héjjal helyreállítani (például szuvasság miatt)
 • gyökérkezelt fogak (elsősorban a töréstől való kivédésre, hisz ezek meggyengült, élettelen fogak)
 • törött, csapos felépítést igénylő fogak
 • nagyfokú esztétikai hiba orvoslására (nagymértékben elszíneződött fogak, helyzeti rendellenesség korrigálására, nagymetszők közti rés zárására)
 • híd vagy kivehető pótlások elhorgonyzására, rögzítésére
 • implantátumos koronaként
 • ha már korábban korona volt a fogon, annak cseréjekor (Ez szinte biztos indokolt, ha a régi fém-alapú korona széle szürkévé válik, foga érzékennyé válik alatta.)

Hogyan készül?

 1. Érzéstelenítést követően (gyökérkezelt fog esetében nem szükséges), kúpszerűen lecsiszoljuk a fogat.
 2. Lenyomatot veszünk (ez biztosítja, hogy a korona pontosan illeszkedjen majd), harapást rögzítjük, kiválasztjuk a tökéletes fogszínt.
 3. Ideiglenes műanyag koronát készítünk a rendelőben vagy készíttetünk a fogtechnikus által. (Így senki nem fogja tudni, hogy épp „fogcsináltatás” kellős közepén van, hisz a jó esztétikának köszönhetően nem fognak ismerősei változást észrevenni. Másrészt viszont elkerüljük, hogy a fogai érzékenyek legyenek és állandó hideg-meleg ingernek legyenek kitéve.)
 4. A fogtechnikus általában 5 munkanap alatt elkészíti az új pótlást.
 5. A második találkozásunk alkalmával eltávolítjuk az ideiglenes koronát és felragasztjuk a véglegeset. (Természetesen bepróbálást követően és ha Ön is maximálisan elégedett az elért esztétikai eredménnyel.)
ElőnyeiHátrányai
anyagának és a technikai munkafázisnak köszönhetően hosszú élettartamú, nem törik, nem kopik, nem változtatja a színétkörben a teljes zománcréteget le kell csiszolni  a fogról (ha még van) – ezért is szoktuk már csak akkor ajánlani, ha tömés, betét vagy héj már nem jön szóba
pontosan illeszkedik a fogcsonkon, így minimális az esély az alászuvasodásrakétszeri megjelenést és általában 5 munkanapot igényel, hisz fogtechnikus készíti el
tökéletesen visszaállítja az eredeti anatómiai szituációját a fognakbizonyos szempontból „trauma” az élő fognak, ritkán gyökérkezelés válik szükségessé
megvédi a fogat az esetleges törésektől, mely sokszor oly fokú, hogy menthetetlenné válik a fog (elsősorban gyökérkezelt fogak!)hosszú az élettartamuk, bár véges. Általában 10-15 évente cserére szorulnak a hagyományos fém-kerámia koronák. A nemesfém alapúak (arany) vagy cirkónium vázasak esetében hosszabb idővel számolhatunk. Természetesen mindez függ még a szájhigiéniától, esettől. (Jó szájhigiéniával tartósabbak.)

Alternatívái:

Ha a fog már oly mértékben károsodott, hogy koronával nem lehet helyreállítani, annak eltávolítása szükséges. Ez esetben a következők közül választhatunk:

 • híd
 • implantátum (műgyökér)
 • kivehető pótlás (sok fog hiánya esetén)

Kezelés tartalmazza:

 • Szakorvosi vizsgálatot
 • Szükség esetén CT vagy panoráma röntgenfelvétel elemzés
 • Kezelési terv felállítását
 • Helyi érzéstelenítést
 • A fog(ak) előkészítését a fém-kerámia koroná(k)hoz
 • Szulkusz (a fog és az íny közötti terület) tágítás lenyomatvételhez
 • Lenyomatvétel a fogtechnikai laboratóriumnak
 • Fotódokumentáció készítése
 • Lenyomat és fotódokumentáció elküldése a fogtechnikai laboratóriumba
 • Porcelán leplezésű fém-kerámia korona elkészítése fogtechnika által
 • Porcelán leplezésű fém-kerámia korona bepróbálása
 • Porcelán leplezésű fém-kerámia korona végleges beragasztása

Híd

Hiányzó fog/fogak pótlására szolgáló rögzített pótlásféleség. A hiányt határoló fogakon rögzül, mintegy átívelve és pótolva a hiányzó fogat.

Speciális formája az inlay-elhorgonyzású híd, melynél a szomszédos fogakat nem kell körben lecsiszolni, csak egy betéthez előkészíteni.

Anyaga lehet:

 • hagyományos fém-kerámia
 • arany-kerámia
 • cirkónium
 • fémmentes porcelán (csak rövidebb híd készíthető belőle)

Milyen esetekben alkalmazható/ajánlott?

hiányzó fogak pótlására (ezzel visszaállítjuk az eredeti rágófunkciót, esztétikát és hangképzést – frontfogak esetében)

Hogyan készül?

Mivel a hidat több korona együtteseként lehet elképzelni, így készítésének menete megegyezik a koronáéval, természetesen itt minimum 2 fogat kell lecsiszolni. Lásd a koronáknál!

ElőnyeiHátrányai
rögzített, csak a fogorvos által eltávolítható (biztonságérzetet nyújt, nem tud mozogni evéskor, ellentétben a kivehető pótlásokkal)szomszédos fogak lecsiszolásával készül
gyönyörű esztétika, természetes hatást nyújthosszú az élettartamuk, bár véges. Általában 10-15 évente cserére szorulnak a hagyományos fém-kerámia hidak. A nemesfém alapúak (arany) vagy cirkónium vázasak esetében hosszabb idővel számolhatunk. Természetesen mindez függ még a szájhigiéniától, esettől. (Jó szájhigiéniával tartósabbak.)
gyorsan elkészül (általában 5 munkanap)az étel kis mértékben a híd alá kerülhet, speciális tisztítást igényel
megakadályozza  a szomszédos és szemközti fogak elmozdulását (A hiány „betöltésére” törekednek.)
kisebb anyagi megterhelést jelent, rövidebb idő alatt elkészül és sebészi beavatkozást nem igényel, ellentétben az implantátummal (műgyökér)

Alternatívái:

 • implantátum (műgyökér)
 • kivehető pótlás

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!
Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042