Széchenyi 2020

Részleges kivehető pótlások

Kombinált pótlások

 

Rengeteg ember küzd a részleges vagy teljes fogatlansággal és annak következményeivel. Így az elvesztett rágófunkcióval, mely sokszor már gyomorpanaszokat is okoz, valamint hangképzési zavarokkal, esztétikai problémával. Sőt sokszor még a horkolás előidézésében is szerepe van a foghiánynak.

 

Sokakat kiver a verejték, ha kivehető pótlásról hall, pusztán azért, mert őskori történetekből táplálkoznak és nem kellően informáltak a modern kor fogászati lehetőségeiről. Néhány ember az éjjeliszekrényen, vízben úszkáló fogsorral asszociál, helytelenül. Erre nemhogy nincs szükség, még káros is a pótlásra nézve! Mindössze a tisztítás idejére kell eltávolítani, majd mehet is vissza a helyére, a szájába!

 

Ön is a fenti csoportba tartozik?

 

 

PrimaDenta részleges kivehető pótlások

 

 

Nem kell tovább szégyenkezve, száját takargatva beszélgetnie, vagy joghurton élnie, csak azért, mert már elveszítette jó néhány fogát!

 

Szeretnénk megismertetni és dióhéjban bemutatni a mai fejlett fogászati lehetőségeket. Ezeket a teljesség igénye nélkül tesszük, hisz minden eset más és más. Örömmel állunk személyesen is rendelkezésükre és ekkor már személyre szabottan tudjuk kiválasztani a többféle lehetőség közül az Önnek leginkább megfelelőt!

 

De lássuk, mi is az a kombinált fogpótlás?

 

Ha legalább egy saját fog maradt a szájában, akkor úgynevezett kombinált pótlást készíthetünk. Attól kombinált, hogy fix részt (el nem távolítható) és kivehető részt tartalmaz.

 

A fix rész értelemszerűen állandóan a szájban marad, ennek köszönhető a nagyon jó komfortérzet, hisz stabilizálja, rögzíti a kivehető részt.

 

A kivehető rész alaplemezből (nyálkahártya-csont alapzattal érintkező rész, az egész protézist egybe foglalja), műínyből (rózsaszín rész, mely az elsorvadt nyálkahártyát pótolja, és a fogakat hordozza), műfogakból és elhorgonyzási eszközökből (a pótlást stabilizálja az elmozdító erőkkel szemben) áll.

 

Az alaplemez lehet:

 • fém
 • műanyag

 

Az elhorgonyzási eszköz típusa alapján megkülönböztetjük az alábbi pótlásféleségeket.

 

 

 

Kapcsos kivehető pótlás

 

A maradék fogakat fém öntött kapcsok veszik körül, ezeknek segítségével stabilizálva a kivehető részt. A saját fogakat szükség esetén koronával boríthatjuk (kapocstartó korona).

 

Milyen esetekben alkalmazható?

 

 • akár már 1-2 fog hiánya esetén is szóba jöhet, de minden olyan esetben is, ahol hídkészítés lehetséges lenne (De szakmai vagy anyagi okokból ez a megoldás kedvezőbb)
 • nagyobb mértékű foghiányok esetében

 

Hogyan készül?

 

 1. Többszöri megjelenést igényel.
 2. Első alkalommal lenyomatokat veszünk.
 3. Második alkalommal (többnyire) újabb lenyomatot veszünk egy precíziós lenyomatanyaggal egyéni kanál segítségével. Rögzítjük a harapást. Kiválasztjuk a fogszínt. Rögzítjük az Ön igényeit.
 4. Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így igény szerint változtathatunk a fogak állásán, színén stb.
 5. Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.
 6. Szükség lehet ötödik alkalomra, mely során húzunk vagy lazítunk a kapcson vagy polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).

 

Előnyei

Hátránya

sokszor megoldható a saját fog lecsiszolása nélkül is sok esetben a kapocs látható, ez nem kedvező
anyagilag az egyik legkedvezőbb megoldás nem nyújt olyan stabilitást, mint a csúsztatós vagy teleszkópos pótlás

 

Alternatívái lehetnek:

 

 • bizonyos esetekben a híd
 • csúsztatós kivehető pótlás
 • teleszkópos kivehető pótlás
 • esetleg implantátumok

 

 

 

Csúsztatós kivehető pótlás

 

A maradék frontfogakra készülő híd két oldalán 1-1 „sín” kerül elhelyezésre, mely mentén a kivehető rész a helyére „csúszik”. Ezek párhuzamossága miatt tökéletes stabilitást nyújt, mindemellett láthatatlan, hisz úgynevezett rejtett elhorgonyzású eszköz.

 

Milyen esetekben alkalmazható?

 

egy vagy kétoldali sorvégi hiány esetén (de legalább 3 frontfog megtartott – ezekre készül a híd, mely két oldalán a csúsztatót találjuk)

 

Hogyan készül?

 

 1. Többszöri megjelenést igényel.
 2. Első alkalommal lecsiszoljuk a hídhoz a meglévő fogakat. Lenyomatokat veszünk. Fogszínt választunk.
 3. Második alkalommal rögzítjük a harapást. Bepróbáljuk a kombinált munka vázát.
 4. Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így ha szükséges, korrigálhatjuk a harapást, fogak állását.
 5. Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.
 6. Szükség lehet ötödik alkalomra, mely során polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).

 

Előnyei

Hátrányai

a csúsztatók párhuzamossága miatt tökéletes stabilitást biztosít a maradék fogak lecsiszolása szükséges
tökéletes esztétika (Mivel az elhorgonyzási eszköz belül található, nem látható. Nem lehet észrevenni, hogy meddig tart a fix porcelán híd és hol kezdődik a műanyag kivehető.) költségesebb megoldás, mint a kapcsos pótlás
alaplemez mérete nagyban csökkenthető, ezáltal kényelmesebb, könnyebb megszokni is a csúsztatóban pici műanyag betét található, amit 2-3 évente cserélni kell, mert elkopik (ez mindössze pár ezer forintos költség)

 

Alternatívái:

 

 • kapcsos pótlás
 • teleszkópos pótlás
 • implantátumok

 

Teleszkópos kivehető pótlás

 

Minimum 1, maximum 3-4 maradék fogazat esetén lehetséges ez a pótlásféleség. A maradék fogakra koronákat (primer korona) készítünk, ezek pontos megfelelői pedig a kivehető részbe kerülnek (secunder korona). Mivel a primer és secunder fémkoronák egymásba tökéletesen illeszkednek (köztük súrlódás van), nagyon jó stabilitással számolhatunk. Ráadásul a kivehető rész szájba helyezését követően minden az Ön titka marad, hisz az egészből csak egy természetes hatású mosoly marad!

 

Milyen esetekben alkalmazható?

 

minimum 1, maximum 3-4 fog megléte szükséges

 

Hogyan készül?

 

 1. Többszöri megjelenést igényel.
 2. Első alkalommal lecsiszoljuk a primer koronákhoz a meglévő fogakat. Lenyomatokat veszünk. Fogszínt választunk. Megbeszéljük és feljegyezzük az Ön igényeit (fogak méretét, állását, színét tekintve).
 3. Második alkalommal rögzítjük a harapást. Bepróbáljuk a kombinált munka vázát a koronákkal.
 4. Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így ha szükséges, korrigálhatjuk a harapást, fogak állását, színét.
 5. Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.
 6. Szükség lehet ötödik alkalomra, mely során polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).

 

Előnyei

Hátrányai

stabil alaplemez nagyobb kiterjesztésű, mint a csúsztatós pótlásnál (nehezebb lehet a megszokás)
esztétikus (teljesen úgy néz ki, mint egy teljes fogsor, a koronák rejtve maradnak)
korrigálható, pótolható, ha valamelyik fog később elvesztésre kerül, helyére új műanyag fog építhető be a pótlásba, nem kell vadonatújat készíteni

 

 

Stéges kivehető pótlás

 

Speciális esetekben, többnyire implantátummal kombinált pótlások esetében használható. A behelyezett implantátumokat merev sínszerűséggel (stég) köthetjük össze, melynek megfelelője a protézis belső felében található. Ezek tökéletesen illeszkednek egymásba, ez biztosítja a pótlás stabilitását.

 

 

Foglaljon időpontot

Adja meg elérhetőségét, a preferált időpontokat és hogy milyen problémával szeretné szegedi rendelőnket felkeresni!

Online bejelentkezés »