Teljes kivehető pótlások

Abban az esetben, ha már egyetlen fog sem maradt az állcsontban, úgynevezett teljes fogsor (protézis) készítése lehet indokolt. Ez többnyire teljes mértékben műanyagból készül. Bár bizonyos esetekben lehetséges az alaplemezt úgynevezett aranyhálóval erősíteni, amely által komfortosabbá teszi a pótlást viselője számára.

Milyen esetekben alkalmazható?

teljes fogatlan állcsont esetén

Hogyan készül?

 1. Többszöri megjelenést igényel.
 2. Első alkalommal lenyomatokat veszünk.
 3. Második alkalommal újabb lenyomatot veszünk precíziós lenyomatanyaggal egyéni kanál segítségével. Rögzítjük a harapást. Kiválasztjuk a fogszínt. Rögzítjük az Ön igényeit. (Pl.: „kis fogakat szeretnék”)
 4. Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így igény szerint változtathatunk a fogak állásán, színén stb.
 5. Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.
 6. A legtöbb esetben még szükséges minimum egy alkalom, mely során polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).
ElőnyeiHátrányai
esztétika (fogak színe, mérete, állása szabadon választható)stabilitása a legtöbb esetben alatta marad a részleges kivehető pótlásoknak
anyagilag az egyik legkedvezőbb megoldásaz összes pótlásféleség közül ez foglalja el a legnagyobb helyet a szájban, nehezebb megszokni
könnyű tisztítanimeg kell tanulni vele újra enni, beszélni
műanyag lévén könnyen el tudnak benne szaporodni a szájban élő kórokozók, elsősorban gombák, melyek gyulladást okoznak, ezért speciális tisztítást is igényel
alábélelés válhat szükségessé néhány év múlva (Mivel a fogatlan állcsont folyamatosan sorvad – különösen gyorsan foghúzásokat követően. Idővel a protézis veszít stabilitásából, mozogni kezd. Ilyenkor a belső felszínére az aktuális szituációnak megfelelően új műanyag réteget kell készíteni.)

Alternatívái:

 • Csak implantátumok beültetésével nyílik lehetőség más típusú pótlások készítésére.
 • Az elkészült pótlásokat is félévente ellenőriztetni kell. Így felfedezhetjük, ha valahol túl „hosszú” és polírozni kell belőle, vagy éppenséggel „pótolni” kell a műanyagot, úgynevezett alábélelés szükséges.

De mi is az alábélelés?

Műanyag alaplemezű pótlások belső, állcsontgerinccel (ínnyel) érintkező felszínére új műanyag réteg felvitelét jelenti.

Miért szükséges? Mert ahogy az egész testünk változik, sorvad a pótlás alapjául szolgáló nyálkahártya-csont alapzat is. Pár év elteltével a protézis mozgóvá, instabillá válik, ez a legfőbb jele, hogy alá kell bélelni azt.

Hogyan történik? A legtökéletesebb megoldás, ha lenyomatot veszünk a pótlással és fogtechnikus készíti. De modern, jó minőségű anyagokkal a rendelőben is kiváló eredmények érhetőek el.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!
Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042