Bölcsességfog eltávolítása

Amikor egy fog valamilyen okból eltávolításra kell, hogy kerüljön, általában a fogkorona fogóval megfogható és ily módon kihúzható. Amikor ez kivitelezhetetlen, akkor az már a szájsebészeti beavatkozást igényel.
Minden esetben szájsebészet útján történik a fogeltávolítás, amikor a bölcsesség fog az íny alatt van, vagy a csontban.

A leggyakoribb eset, amikor szájsebészet révén kell egy bölcsességfogat eltávolítani, akkor következik be amikor a bölcsességfog nem képes áttörni az íny felszínén. Az áttörés lehetetlensége adódhat helyhiányból, vagy azért, mert a bölcsességfog rendellenes helyzetben van az állcsontban.
Az is gyakori, amikor a bölcsességfog csak részlegesen képes áttörni, a korona egy része kibújik, de a fogfelszín többi részét még nyálkahártya fedi. Ez idővel fájdalmassá válik, és ekkor annak eltávolítása válik szükségessé.

Amennyiben a bölcsességfog eltávolítás nem történik meg időben, akkor a körülötte lévő nyálkahártya begyulladhat, ami fájdalmas. A bölcsességfog akkor is problémákat okozhat, amikor helyhiány miatt torlódást hoz létre a fogívben. Ez a fogak rendezetlenségén minden esetben meglátszik, mert a többi fog elmozdul. Fogszabályozás megkezdése előtt ezt is figyelembe kell venni, és ha a helyhiány az oka a fogtorlódásnak, akkor a bölcsességfogat szintén el kell távolítani.
Ha a fogtorlódást hosszú távon figyelmen kívül hagyjuk, akkor az a későbbiekben nem csak esztétikai problémát okoz, hanem fogínygyulladáshoz is vezethet. A fogszuvasodásra is sokkal nagyobb az esély, ha a fogív a bölcsességfog miatt torlódik.

A PrimaDenta rendelőjében a szájsebészeti beavatkozások helyi érzéstelenítésben történnek, ezért nem járnak fájdalommal.

Az érzéstelenítés után a szájsebészeti feltárás első lépése a bemetszés, majd a fog körüli csont eltávolítása. Ezután a fog eltávolítása a következő lépés, végül a beavatkozás utolsó lépéseként a szakorvos varrattal lezárja a sebfelszínt.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
  1. 1. Adategyeztetés
  2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
  3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!
Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042