Gyökércsúcs eltávolító műtét (resectio)

Bizonyára már Ön is hallott vagy olvasott ijesztő történeteket különféle szájsebészeti beavatkozásokról, mint például a gyökércsúcs eltávolító műtét.

Rögtön az elején szeretnénk megnyugtatni és a tévhiteket eloszlatni, hogy ez sem egy „mumus” beavatkozás, ráadásul manapság viszonylag ritkán kerül rá sor a fejlett technológiának köszönhetően.

Nézzük csak, miről is van szó pontosan, illetve mikor elkerülhetetlen.

Elhalt vagy rosszul gyökérkezelt fogak gyökércsúcsán gyakran kialakul kisebb-nagyobb gyulladás (granuloma vagy cysta). Legtöbbször észre sem lehet venni, különösebb problémát nem is okoz, csak véletlenül fedezzük fel vagy amikor góckutatás történik és célirányosan keressük.

Igen, jól olvasta, GÓC. Ezért sem szabad félvállról venni, amint kiderül, kezelni kell.

Ha pedig hajhullással, bőrproblémákkal, (kis) ízületi gyulladással küzd – csak hogy a leggyakoribbakat említsük-, azonnal érdemes góckutatásra jelentkeznie!

Amint felállt a diagnózis, megkezdődik a kezelés.

A gyulladás mértékének/méretének megfelelően általában első lépésben egy korrekt gyökérkezelés és gyökértömés készül, illetve a régi gyökértömést kicseréljük. Fentieket minden esetben lézeres kezeléssel is kiegészítjük, a még nagyobb siker érdekében. (Szerencsére a lézernek és a legmodernebb gépi tágító berendezésnek és a körültekintő, alapos munkavégzésnek hála, ma már nagy cystákat is sikerül a fenti konzervatív módszerrel meggyógyítani.)

Ha a szervezet mégsem kooperál velünk és valamiért nem elegendő a gyökérkezelés, akkor lehet szükség a sebészi kiegészítésre.

Lássuk, hogyan történik a resectio.

Alapos helyi érzéstelenítést követően a gyökércsúcs külső felszíne felől hozzáférést biztosítunk, majd a csont átfúrásával a gyulladt szövetek és maga a gyökércsúcs eltávolításra kerül.

Visszazárjuk a területet, varratot kap, amit 5-7 nap múlva eltávolítunk.

Antibiotikummal, fájdalomcsillapítókkal és tanácsokkal látjuk el.

Pár napig utána a nehéz fizikai aktivitás kerülendő.

Fenti beavatkozás többnyire csak front- és kisőrlő fogak területén végezhető, a nagyőrlőknél már ez legtöbbször nem kivitelezhető.

Továbbá abban az esetben, ha a fog körül már eleve is kis mennyiségű csont van, vagy maga a fog olyan rossz állapotban van, hogy nem lehet már felépíteni, akkor sajnos már ez a módszer nem kivitelezhető. Ez esetben a fogtól meg kell válni.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
  1. 1. Adategyeztetés
  2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
  3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!
Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042