Implantátumra készülő pótlások

A modern kori fogászat egyik legfontosabb feladata a hiányzó fogak pótlása, amelyre messze a legjobb megoldás a fogászati implantátumok használata.

A tudomány mai állása szerint a hiányzó fogazat lehető leghosszabb ideig tartó pótlására az implantátumokon kívül nem ismerünk jobb eljárást, amely sok esetben akár élethosszig tartó megoldást is jelenthet.

Az implantátumok további nagyon fontos előnye, hogy segítenek megőrizni a fogakat tartó csont állapotát, ugyanis a fogak elvesztésekor megindul egy természetes csontvesztési folyamat.

De mi is az az implantátum?

Az implantátum legtöbbször egy kicsi, menettel ellátott titánium csap, amely helyettesíti a fog gyökerét.

A sebészi eljárás, amely során az implantátum beültetése történik manapság már egy rutin eljárás, és az esetek többségében helyi érzéstelenítésben végezhető.

A gyógyulási folyamatot követően az implantátumra egy élethű, a már meglévő fogazathoz igazított korona kerül.

Fontos kiemelni, hogy az implantátum beültetések sikerességi aránya mára elérte a 95%-ot, amely sokkal magasabb, mint bármely más fogpótló eljárás esetében.

Hogyan is történik az implantátum elhelyezése?

Egy kisebb fokú sebészi beavatkozás során az implantátum az állcsontba a hiányzó fog helyére kerül beültetésre.

Ezt követően az implantátumot néhány hónapig hagyjuk gyógyulni mielőtt a végleges korona rákerül. Ez alatt a gyógyulási időszak alatt az implantátum eggyé válik az őt körülvevő csontozattal, ezáltal biztosítva a tökéletes mechanikai tartást. A következő rövid videó ezt a folyamatot szemléleti.

Különböző fogpótlási megoldások implantátum használatával

A hiányzó fogakat implantátumok használatával sokféleképpen lehet helyettesíteni:

Egy hiányzó fog pótlása

Amikor csak egy fog hiányzik, ebben az esetben egy darab implantátum kerül beültetésre a hiányzó fog gyökerének pótlására. Erre a titánium gyökérre kerül fel a korona, ami helyettesíti a hiányzó fogat.

Ennek a kezelési formának van a legnagyobb sikerességi aránya, ami által ez a legjobb hosszútávú befektetés egy hiányzó fog pótlására.

Annak ellenére, hogy ennek a beavatkozásnak a pillanatnyi költsége valamivel magasabb, mint más eljárásoknak, hosszabb távon mégis ez a legköltséghatékonyabb megoldás.

Egy implantátum soha sem fog szuvasodni, és soha sem lesz szükség költséges gyökérkezelésre, ráadásul majdnem olyan érzés, mint az eredeti fog ami helyére került.

Több fog pótlása

Amennyiben több mint egy fog pótlására van szükség, az implantátumok ebben az esetben is ideális megoldást tudnak nyújtani, mivel nincs szükség minden egyes hiányzó fog helyére implantátumot beültetni.

Vegyük a következő példát:

Önnek egymás mellett három foga hiányzik.

Ebben az esetben el tudunk helyezni kettő implantátumot a hiány mindkét oldalára és középre egy koronát ami alatt nincs implantátum.

Ez által a két implantátum tökéletes tartóoszlopaként szolgál egy három tagú hídnak, valamint nincs szükség a hiány mindkét oldalán lévő egészséges fogak lecsiszolására ahhoz, hogy egy 5 tagú hidat építsünk fel.

A fenti megoldás több előnyt is biztosít Önnek:

  • nincs szükség élő, jó fogak lecsiszolására – ezáltal gyengítve azokat
  • valamint kevesebb hídtagból is el lehet készíteni a pótlást.

Az összes fog végleges pótlása

Implantátumok segítségével egy teljes alsó vagy felső fogsort is alá lehet támasztani, amely(ek) így rögzítésre kerülnek a szájban.

Gondoljon bele, hogy ez mennyivel kényelmesebb megoldás, mint egy kivehető fogsor, hiszen az éjszakai alváshoz nem kell eltávolítani a protézist.

Ideális esetben az új fogsort akár 4 implantátum beültetésével is el lehet készíteni, amely szerkezetet leginkább egy asztalhoz lehet hasonlítani, ahol elegendő négy láb a teljes felépítmény megtartásához.

Abban az esetben ha az állkapocscsont sűrűsége és mennyisége nem megfelelő előfordulhat, hogy 5 vagy 6 implantátumra is szükség van ahhoz, hogy egy 10, 12 fogból álló fogsort biztonsággal tartson.

Az előnye ennek a megoldásnak, hogy:

  • az implantátumok védik az állkapocscsontot a további pusztulástól
  • a fogsor nem fog elmozdulni
  • és akár egész életen át is kitarthat.

Kivehető fogsor rögzítése

Az implantátumok még a kivehető fogsorok használatát is kényelmesebbé, hatékonyabbá és egészségesebbé tudják tenni.

A hagyományos protézisek a fogínyre támaszkodnak és nyomást gyakorolnak az alatta elhelyezkedő csontozatra. Ez felgyorsítja a csontpusztulást ami által az állkapocscsont elvékonyodik, és a kivehető pótlás mozogni kezd.

Ez különösen az alsó fogsorok esetén fordulhat elő.

A mai modern fogászati technikáknak köszönhetően a protéziseket implantátumokhoz is tudjuk csatlakoztatni.

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy a rágáskor keletkező nyomást magába a csont szerkezetbe és ne a csont felszínére továbbítsuk, így elkerülhetővé válik, hogy a fogsor beszéd vagy evés közben elmozduljon, valamint az alatta elhelyezkedő csontot is védjük.

Az implantátumok tisztítása és “karbantartása”

Miután az implantátumok a csonttal tökéletesen összeforrtak, két esetben fordulhat elő implantátum vesztés:

  • elhanyagolt szájhigiénia
  • vagy nagyon erős harapási erő.

Gyenge szájhigiénia és/vagy a rendszeres fogmosás hiánya az úgynevezett peri-implantitis elnevezésű romboló hatásó bakteriális fertőzéshez vezethet.

A napi fogmosás, a fogselyem használata és a rendszeres fogkő eltávolítsa, valamint a félévenkénti fogászati kontroll ezt a súlyos fertőzést meg tudja előzni.

A túlzott harapási erőt okozhatja az éjszakai fogcsikorgatás vagy a fogsor túlzott összeszorítása, illetve a nem megfelelő mennyiségű implantátum beültetése, amelyek nem tudják a harapáskor keletkező erőt megfelelően eloszlatni.

Ez természetesen nem kellene, hogy előforduljon, hiszen gondos tervezés után mindig a megfelelő számú implantátumot ültetjük be.

Van megoldás a fogcsikorgatásra és a túlzott fogszorításra is.

Ebben az esetben egy éjszakai harapásemelő javasolt az implantátumok védelmére.

Kérem, gondoljon bele, hogy az implantátumok hosszútávú befektetések az ön mosolyába, az egészségébe és az általános jó közérzetébe, szóval mindenképpen érdemes védeni ezt a befektetést.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
  1. 1. Adategyeztetés
  2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
  3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!
Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042