Fogmegtartás

A fog megtartását szolgáló kezelések célja, hogy eredeti fogainkat minél tovább megőrizzük és probléma esetén épségüket helyreállítsuk. Természetes fogaink egészségének megóvása az elsődleges célja a fogászati ellátásoknak, mely megvalósulhat fogászati tömés/ betét, gyökérkezelés, parodontológiai kezelések, valamint gyermekeknél megelőzési céllal barázdazárás révén.

Mikor javasolt fogmegtartó kezelés igénybevétele?

Letört, szuvas a foga? Érzékeny? Rendszeresen küzd az étel beékelődés problémájával? A népbetegségnek számító fogszuvasodás a lakosság közel 100%-t érinti. Kisebb szuvasságok esetén az üreg kitisztítását követően esztétikus töméssel látjuk el a fogat, így annak tovább terjedése megakadályozható, valamint a külvilág számára sem okoz feltűnést a probléma. A nagyobb kiterjedésű, a fog mélyebb szöveteit érintő szuvasság fogtechnika által készített fogászati betét ragasztását teszi indokolttá, amennyiben pedig a fogbél (ideg) is érintetté válik gyökérkezelés szükséges. Ezen beavatkozások segítségével a szuvasodás áldozatává vált fogaink is hosszú távon megőrizhetők maradnak minden esztétikai és funkcionális probléma nélkül.

Szeretné megelőzni a fogszuvasodást? A gyermekek preventív ellátása segít megelőzni a szuvasság kialakulását, esetükben a maradó fogak előtörését követően fél éven belül javasoljuk a mély, nehezen tisztítható barázdák speciális tömőanyaggal történő lezárását.

Gyakran tapasztal ínyvérzést? Környezete felhívta a figyelmét a kellemetlen leheletére? Fogmozgathatóságot tapasztal? Önnek parodontológiai kezelésre van szüksége! Ezek a beavatkozások a fogak stabilitását biztosító szövetek gyulladásmentességét biztosítják. Az íny- és fogágybetegségek során a fogak rögzítését szolgáló tartószerkezet sérül, mely kezelés hiányában a fogak stabilitásának romlását, végső soron pedig elvesztését okozhatja.

Ki végzi a kezeléseket?

Ismerje meg kollégáinkat

 • Dr. Pölös Andrea

  Dr. Pölös Andrea

  Fog- és szájbetegségek szakorvosa - a rendelő lelke és lelkes vezetője

  18 éve, Szegeden nyitottam meg magánrendelőmet azzal a céllal, hogy teljes figyelmem szentelhessem a hozzám fordulóknak. Hitvallásom, hogy "Úgy bánj másokkal, ahogy te is szeretnéd, hogy veled bánjanak".

 • Dr. T. Szabó Veronika, PhD.

  Dr. T. Szabó Veronika, PhD.

  Egyetemi tanársegéd, konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa

  Munkám során nagy hangsúlyt fektetek a saját fogak egészségének megőrzésére. Fő szak- és érdeklődési területem az esztétikus tömések, a gyökérkezelések, valamint a gyökérkezelt fogak adhezív helyreállítása.

 • Dr. Novák Blanka

  Dr. Novák Blanka

  Fogorvos

  Hivatásom legnagyobb odaadással művelem, mely során a tökéletességre való törekvés és a páciensek magabiztos, boldog mosolya tölt el elégedettséggel.

 • Dr. Berkecz Miklós

  Dr. Berkecz Miklós

  Fogorvos

  Munkám során törekszem a saját fogak megtartására és esztétikus helyreállítására, valamint a kezelés közbeni nyugodt és stresszmentes légkör kialakítására.Számomra kiemeltem fontos, hogy a pácienseim személyre szabott és fájdalommentes kezelésben részesüljenek és hogy elégedetten távozzanak a rendelőből.

 • Kis-György Rita

  Kis-György Rita

  Diplomás dentálhigiénikus

  Dentálhigiénikusként célom segíteni pácienseimet, hogy minél hosszabb ideig megőrizhessék szájüregi egészségüket, melyhez elengedhetetlen a megfelelő fogmosási technikák, eljárások, eszközök és anyagok felhasználásának, mindennapi alkalmazásának ismerete, valamint más, életmóddal összefüggő tényezők figyelembevétele.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!

Rólunk mondták

 • Csorba Márta

  Bármilyen problémám volt, bármikor hívhattam Pölös Andrea doktornőt. Pár hónappal ezelőtt, a fölső fogaimat is megcsináltattam, azóta az életem teljesen megváltozott, kinyíltam, merek nevetni és mindenkinek meleg szívvel ajánlom ezt a fogorvosi rendelőt.

  Csorba Márta, Szeged
 • Megyesiné Vigh Adrienn

  Már az első levélváltás után – amire fél órán belül választ kaptam – szimpatikus lett a doktornő. 3 éve járunk hozzá a férjemmel, és mindig maximális ellátást, figyelmet, kedvességet kapunk. Először fogkő eltávolításom volt, utána pedig haladtunk szépen sorban. Megtörtént az esedékes gyökérkezelés, ami semmilyen fájdalommal nem járt. Átestem még nála koronacserén, fogtömésen és foghúzáson is, és bizton állíthatom, hogy Ő egy PROFI, igen, csupa nagybetűvel! Az asszisztensei is kedvesek, a rendelő felszereltsége pedig tükrözi a doktornő igényességét és a munkájához való hozzáállását.

  Megyesiné Vigh Adrienn, Szeged

Gyakori kérdések

Milyen időközönként javasolt fogkőeltávolításon részt venni? Válasz megtekintése
Mi az a fogkő és miért fontos rendszeresen eltávolítani? Válasz megtekintése
Miért jobb választás a homokfúvós polírozás a hagyományos, polírkefével-polírpasztával végzett polírozáshoz képest? Válasz megtekintése
Miben különbözik a fogászati betét a töméstől? Válasz megtekintése
Fogtömést követően mikor szabad enni, inni? Válasz megtekintése
Letört a fogamból egy darab, mitévő legyek? Válasz megtekintése
Mire kell számítanom az állapotfelmérés során? Válasz megtekintése
Mi az a zárt kürett és mennyire fájdalmas? Válasz megtekintése
A fogágykezelések hozzájárulnak a fogaim megőrzéséhez? Válasz megtekintése
Milyen esetekben és mikor javasolt barázdazárást végezni? Válasz megtekintése
A szuvas tejfogakat is kell kezelni, töméssel ellátni? Válasz megtekintése
Mikor célszerű elvinnem a gyermekemet az első fogorvosi vizsgálatára? Válasz megtekintése
Hány kezeléssel kell számolni a fog „kiidegelése” során? Válasz megtekintése
Nagyon fájdalmas a beavatkozás a gyökérkezelés? Válasz megtekintése

Bővebben a fogtömésről

Esztétikus tömés

A hagyományos amalgám (sötét színű) tömés tökéletes alternatívája.

Milyen esetekben szükséges/alkalmazható?
 • szuvasság
 • kopás
 • törés
 • esztétikai igény
 • fogak közötti rés zárása
 • amalgám tömés cseréje
Hogyan készül?
 1. A régi tömés és/vagy szuvasság eltávolítása, majd megfelelő üregalakítás után, kitisztítjuk az üreget, megfelelő ragasztóanyagot alkalmazunk, majd vékony rétegekben behelyezzük a tömőanyagot.
 2. Minden réteget külön megvilágítunk az erre a célra kifejlesztett fotopolimerizációs készülékkel („kék fény”).
 3. Végül a tömés kidolgozása történik polírozó fúrókkal, korongokkal.
ElőnyeiHátrányai
esztétikus, fogszínűnagyon mély és/vagy nagy méretű üreg esetén nem lehetséges vagy nem ajánlott ez a típusú megoldás
azonnal használható, hisz a fényre megköt (nem kell órákat várni)elkészülte után átmenetileg érzékenység előfordulhat, mely magától megszűnik (A mai modern anyagoknak köszönhetően egyre ritkábban fordul elő.)
a szervezet számára nem toxikus, nem tartalmaz higanyt és más fémeketkisebb kopásállósága és nagyobb zsugorodása miatt nem tud olyan tartós lenni, mint a porcelánból vagy fémből (pl. arany) készült tömések (Élettartama nagyrészt függ a tömés a mérettől, de átlagosan 5-8 év.)
mivel a rögzítése ragasztásos technikával történik, minimális foganyag eltávolítása szükséges. Nem kell “tartást adó” üreget kialakítani, mint a régi amalgámtöméseknél.
fentieknek köszönhetően erős, a fogat “egyben tartó” restauráció készül, mely a gyenge gyökérkezelt fogak esetében is kedvező
Alternatívái:
 • kompozit, kerámia vagy arany öntött tömések (inlay/onlay)
 • porcelán héjak, koronák
  (Fentieket elsősorban nagy kiterjedésű üregek esetén ajánljuk.)
Betét vagy öntött tömés (inlay, onlay, overlay)

Az évtizedekre szóló megoldás.

Ugye hányszor ábrándozott már Ön is arról, hogy tömött fogaival többé ne legyen gondja? Elege van belőle, hogy valamelyik régi tömése mindig eltörik, elszíneződik vagy érzékennyé válik alatta a foga? Úgy érzi, egy soha véget nem érő körforgás, ami a szájában zajlik?

Itt a megoldás!

A fogbetét a legtökéletesebb és legtartósabb megoldás a tömések között! Minden üregbe, kicsitől a gigantikusig!
Ez egy fogtechnikus által elkészített és ragasztással rögzített tömésféleség.

Anyagát tekintve, a következők lehetnek:
 • műanyag (a kompozit töméshez hasonló, csak a technikai munkafázisnak köszönhetően sokkal tartósabb)
 • porcelán (kerámia)
 • arany (a legtartósabb, legtökéletesebb megoldás, de sárga színe miatt elsősorban örlőfogakba)
 • arany-kerámia (az arany sárga színét a fogszínű kerámia leplezi, de mivel a teljes felszínen ez nem lehetséges, így egy vékony arany-szegély marad a tömésen)
 • cirkónium (fémmentes kerámia)
Az angol irodalomban többféle néven találhatunk rá. Nézzük, mi is a különbség!

A névbeli eltérést csak a betét mérete és kiterjedése indokolja. Tulajdonságaikban, elkészültükben megegyeznek.

Inlay:
kisebb kiterjedésű, csücsköket el nem érő betét

Onlay:
nagyobb, csücsköket elérő

Overlay:
nagy kiterjedésű, csücskökön túlterjedő restauráció

A rövid bevezető után lássuk, milyen esetekben alkalmazható/ajánlott?
 • kompozit vagy amalgám tömések helyett, ha tartósabb és esztétikusabb megoldásra vágyik
 • nagy kiterjedésű és/vagy mély üregek esetén, ha műanyag töméssel nem lehet helyreállítani
 • hidak elhorgonyzására is alkalmas lehet
Hogyan készül?
 1. Nagyobb üregeknél célszerű érzéstelenítést kérni. (Az árak ennek költségét tartalmazzák. Az egészből szinte semmit nem érez, csak hogy gyorsan elzsibbad.)
 2. A régi tömést és/vagy szuvasságot eltávolítjuk, speciális üreget alakítunk ki.
 3. Különösen arany öntött tömés esetén speciális, fényre kötő „szigetelő” réteget alakítunk ki, aminek kettős célja van: egyrészt ezzel csökkentjük az Önök költségeit, hisz a tömés ára nagyban függ a felhasznált arany mennyiségétől; másrészt kiküszöböljük a fém jó hővezető képességét, ezáltal elkerüljük, hogy hidegre, melegre érzékeny legyen a foga a tömés elkészülte után.
 4. Ha kész a speciális üreg, precíziós lenyomatot veszünk. (Ennek köszönhető, hogy a betét tökéletesen illeszkedik a kialakított üregbe, megakadályozva a későbbi szuvasodást.)
 5. Műanyag vagy kerámia inlay esetén kiválasztjuk a fogszínt, hogy teljesen „inkognitóban” maradjanak az elkészült betétek.
 6. Mivel ezt a fajta tömést fogtechnikus készíti el, néhány napot (általában 3 munkanap) várnunk kell. Természetesen ez idő alatt sem kell „tátongó lyukakkal” élnie, ideiglenes tömést helyezünk fogába, melyet a következő vizit alkalmával egy mozdulattal, egyben, kellemetlenség nélkül eltávolítunk.
 7. Következő alkalommal, ha elkészült a munka, az ideiglenes tömés eltávolítása után beragasztjuk a betéteket. Ha aranyból készültek, rápolírozzuk őket a fogra, ezzel is tökéletesítve a széli zárást.
ElőnyeiHátrányai
precíz széli záródás (tökéletesen illeszkedik az üregbe), így nincs alászuvasodásdupla vizit szükséges (fogtechnikus készíti el)
hosszú élettartamú (nem zsugorodik, kopik, törik)az arany „kivillanhat” a szájból, ami zavaró lehet (inkább csak örlőfogakba javasoljuk)
esztétikus (fogtechnikus dolgozza ki a tökéletes anatómiai formákat)magasabb ár (befektetésként kell kezelni, hiszen elkészültekor nagyobb költséget jelent, de hosszú távon megtérül, hisz a 2. vagy 3. műanyag tömés cserénél már „visszajön” az ára)
foganyag-kímélő (csak a szükséges, károsodott foganyagot kell eltávolítani, a betét mintegy „kiegészíti” a megmenthető foganyagot egész foggá)
allergiamentes (szervezet számára káros, allergizáló anyagokat, fémeket nem tartalmaz)
Alternatíva:
 • korona

Fogmegtartás árlista

Tömések

Kofferdam izolálás (gumilepedő)5.000 Mi történik ekkor?
Front fog tömése25.000 Ft Mi történik ekkor?
Kisőrlő fog tömése26.000 Ft Mi történik ekkor?
Nagyőrlő fog tömése29.000 Ft Mi történik ekkor?
Front fog - Élpótlás (rétegezett felépítés)38.000 Ft Mi történik ekkor?
Kisőrlő - 3 vagy több felszín tömése37.000 Ft Mi történik ekkor?
Nagyőrlő - 3 vagy több felszín tömése40.000 Ft Mi történik ekkor?
Arany inlay/fog65.000 Ft Mi történik ekkor?
Kompozit (hibridkerámia) inlay/fog65.000 Ft Mi történik ekkor?
Cirkónium (Prettau)  inlay/fog90.000 Ft Mi történik ekkor?

Gyökérkezelés

Konzultáció10.000 Ft Mi történik ekkor?
Végleges gyökértömés 1 csatornás fog esetén60.000 Ft Mi történik ekkor?
Végleges gyökértömés 2 csatornás fog esetén78.000 Ft Mi történik ekkor?
Végleges gyökértömés 3 csatornás fog esetén91.000 Ft Mi történik ekkor?
Végleges gyökértömés 4 csatornás fog esetén104.000 Ft Mi történik ekkor?
Régi gyökértömés eltávolítása/csatorna7.000 Ft Mi történik ekkor?

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!
Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042