Részleges kivehető pótlások

Kombinált pótlások

Rengeteg ember küzd a részleges vagy teljes fogatlansággal és annak következményeivel. Így az elvesztett rágófunkcióval, mely sokszor már gyomorpanaszokat is okoz, valamint hangképzési zavarokkal, esztétikai problémával. Sőt sokszor még a horkolás előidézésében is szerepe van a foghiánynak.

Sokakat kiver a verejték, ha kivehető pótlásról hall, pusztán azért, mert őskori történetekből táplálkoznak és nem kellően informáltak a modern kor fogászati lehetőségeiről. Néhány ember az éjjeliszekrényen, vízben úszkáló fogsorral asszociál, helytelenül. Erre nemhogy nincs szükség, még káros is a pótlásra nézve! Mindössze a tisztítás idejére kell eltávolítani, majd mehet is vissza a helyére, a szájába!

Ön is a fenti csoportba tartozik?

Nem kell tovább szégyenkezve, száját takargatva beszélgetnie, vagy joghurton élnie, csak azért, mert már elveszítette jó néhány fogát!

Szeretnénk megismertetni és dióhéjban bemutatni a mai fejlett fogászati lehetőségeket. Ezeket a teljesség igénye nélkül tesszük, hisz minden eset más és más. Örömmel állunk személyesen is rendelkezésükre és ekkor már személyre szabottan tudjuk kiválasztani a többféle lehetőség közül az Önnek leginkább megfelelőt!

De lássuk, mi is az a kombinált fogpótlás?

Ha legalább egy saját fog maradt a szájában, akkor úgynevezett kombinált pótlást készíthetünk. Attól kombinált, hogy fix részt (el nem távolítható) és kivehető részt tartalmaz.

A fix rész értelemszerűen állandóan a szájban marad, ennek köszönhető a nagyon jó komfortérzet, hisz stabilizálja, rögzíti a kivehető részt.

A kivehető rész alaplemezből (nyálkahártya-csont alapzattal érintkező rész, az egész protézist egybe foglalja), műínyből (rózsaszín rész, mely az elsorvadt nyálkahártyát pótolja, és a fogakat hordozza), műfogakból és elhorgonyzási eszközökből (a pótlást stabilizálja az elmozdító erőkkel szemben) áll.

Az alaplemez lehet:
 • fém
 • műanyag

Az elhorgonyzási eszköz típusa alapján megkülönböztetjük az alábbi pótlásféleségeket.

Kapcsos kivehető pótlás

A maradék fogakat fém öntött kapcsok veszik körül, ezeknek segítségével stabilizálva a kivehető részt. A saját fogakat szükség esetén koronával boríthatjuk (kapocstartó korona).

Milyen esetekben alkalmazható?
 • akár már 1-2 fog hiánya esetén is szóba jöhet, de minden olyan esetben is, ahol hídkészítés lehetséges lenne (De szakmai vagy anyagi okokból ez a megoldás kedvezőbb)
 • nagyobb mértékű foghiányok esetében
Hogyan készül?
 1. Többszöri megjelenést igényel.
 2. Első alkalommal lenyomatokat veszünk.
 3. Második alkalommal (többnyire) újabb lenyomatot veszünk egy precíziós lenyomatanyaggal egyéni kanál segítségével. Rögzítjük a harapást. Kiválasztjuk a fogszínt. Rögzítjük az Ön igényeit.
 4. Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így igény szerint változtathatunk a fogak állásán, színén stb.
 5. Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.
 6. Szükség lehet ötödik alkalomra, mely során húzunk vagy lazítunk a kapcson vagy polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).
ElőnyeiHátrányai
sokszor megoldható a saját fog lecsiszolása nélkül issok esetben a kapocs látható, ez nem kedvező
anyagilag az egyik legkedvezőbb megoldásnem nyújt olyan stabilitást, mint a csúsztatós vagy teleszkópos pótlás
Alternatívái lehetnek:
 • bizonyos esetekben a híd
 • csúsztatós kivehető pótlás
 • teleszkópos kivehető pótlás
 • esetleg implantátumok

Csúsztatós kivehető pótlás

A maradék frontfogakra készülő híd két oldalán 1-1 „sín” kerül elhelyezésre, mely mentén a kivehető rész a helyére „csúszik”. Ezek párhuzamossága miatt tökéletes stabilitást nyújt, mindemellett láthatatlan, hisz úgynevezett rejtett elhorgonyzású eszköz.

Milyen esetekben alkalmazható?

egy vagy kétoldali sorvégi hiány esetén (de legalább 3 frontfog megtartott – ezekre készül a híd, mely két oldalán a csúsztatót találjuk)

Hogyan készül?
 1. Többszöri megjelenést igényel.
 2. Első alkalommal lecsiszoljuk a hídhoz a meglévő fogakat. Lenyomatokat veszünk. Fogszínt választunk.
 3. Második alkalommal rögzítjük a harapást. Bepróbáljuk a kombinált munka vázát.
 4. Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így ha szükséges, korrigálhatjuk a harapást, fogak állását.
 5. Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.
 6. Szükség lehet ötödik alkalomra, mely során polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).
ElőnyeiHátrányai
a csúsztatók párhuzamossága miatt tökéletes stabilitást biztosíta maradék fogak lecsiszolása szükséges
tökéletes esztétika (Mivel az elhorgonyzási eszköz belül található, nem látható. Nem lehet észrevenni, hogy meddig tart a fix porcelán híd és hol kezdődik a műanyag kivehető.)költségesebb megoldás, mint a kapcsos pótlás
alaplemez mérete nagyban csökkenthető, ezáltal kényelmesebb, könnyebb megszokni isa csúsztatóban pici műanyag betét található, amit 2-3 évente cserélni kell, mert elkopik (ez mindössze pár ezer forintos költség)
Alternatívái:
 • kapcsos pótlás
 • teleszkópos pótlás
 • implantátumok

Teleszkópos kivehető pótlás

Minimum 1, maximum 3-4 maradék fogazat esetén lehetséges ez a pótlásféleség. A maradék fogakra koronákat (primer korona) készítünk, ezek pontos megfelelői pedig a kivehető részbe kerülnek (secunder korona). Mivel a primer és secunder fémkoronák egymásba tökéletesen illeszkednek (köztük súrlódás van), nagyon jó stabilitással számolhatunk. Ráadásul a kivehető rész szájba helyezését követően minden az Ön titka marad, hisz az egészből csak egy természetes hatású mosoly marad!

Milyen esetekben alkalmazható?

minimum 1, maximum 3-4 fog megléte szükséges

Hogyan készül?
 1. Többszöri megjelenést igényel.
 2. Első alkalommal lecsiszoljuk a primer koronákhoz a meglévő fogakat. Lenyomatokat veszünk. Fogszínt választunk. Megbeszéljük és feljegyezzük az Ön igényeit (fogak méretét, állását, színét tekintve).
 3. Második alkalommal rögzítjük a harapást. Bepróbáljuk a kombinált munka vázát a koronákkal.
 4. Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így ha szükséges, korrigálhatjuk a harapást, fogak állását, színét.
 5. Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.
 6. Szükség lehet ötödik alkalomra, mely során polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).
ElőnyeiHátrányai
stabilalaplemez nagyobb kiterjesztésű, mint a csúsztatós pótlásnál (nehezebb lehet a megszokás)
esztétikus (teljesen úgy néz ki, mint egy teljes fogsor, a koronák rejtve maradnak)
korrigálható, pótolható, ha valamelyik fog később elvesztésre kerül, helyére új műanyag fog építhető be a pótlásba, nem kell vadonatújat készíteni

Stéges kivehető pótlás

Speciális esetekben, többnyire implantátummal kombinált pótlások esetében használható. A behelyezett implantátumokat merev sínszerűséggel (stég) köthetjük össze, melynek megfelelője a protézis belső felében található. Ezek tökéletesen illeszkednek egymásba, ez biztosítja a pótlás stabilitását.

Foglaljon időpontot!

Mindent elmonduk előre

Fogászatunknál könnyedén, telefonon, személyesen, de akár online is egyeztethet időpontot, amely tervezésénél rugalmasak vagyunk.

Mi fog történni?
 1. 1. Adategyeztetés
 2. 2. Beszélgetés során felderítjük a problémát
 3. 3. Időpontfoglalás a megfelelő szakorvoshoz
Időpontfoglalás: +36-30 / 273-5042
Foglaljon időpontot!
Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042