3 fontos tudnivaló a bölcsességfog eltávolításával kapcsolatban

A bölcsességfogak a fogsor utolsó elemei, amelyek 18 és 30 éves kor között törnek elő. A felnőttek akár kétharmadának esetében azonban nem nőnek ki teljesen, vagy teszik ezt oldalsó irányban, esetleg az ínyben rekednek. A probléma nemcsak a megfelelő tisztíthatósággal kapcsolatban fordulhat elő, hanem a bölcsességfogak elhelyezkedésüknél fogva nehezebben elérhetők egy-egy fogászati kezelés erejéig is.

1. Véget vet az állandósult fájdalmaknak

Kifejezetten ritka, hogy a fogsor utolsó elemei tökéletesen egyenesen és teljesen kinőnek. Ellenkező esetben, részben vagy egészben az ínyben maradnak, állandó fájdalmat és gyulladásokat okozva. A nem megfelelő elhelyezkedés következtében károsodhatnak a szomszédos fogak, hiszen kevésbé jól tisztítható a környezet. Míg egy fogtömést még el lehet végezni a területen, addig egy gyökérkezeléshez már nem elég jól elérhető a hátsó fog. A rágásban tényleges hasznossággal nem szolgáló fogak akár fekvő helyzetben, vízszintesen is lehetnek, így pedig esély sincs azok előtörésére. Sok fájdalomtól, gyulladástól kímélheti meg magát, sőt, akár gócbetegség kialakulását is megelőzheti, aki időben dönt a bölcsességfog eltávolítása mellett.

2. PrimaDenta: bölcsességfog eltávolítás bódításban

A bölcsességfog eltávolítása, vagyis tulajdonképpen a foghúzás akkor válik lehetségessé, ha már az előbújt fogakról van szó. Az előbújásban akadályozott fogakat műtéti úton, szájsebész távolítja el. A panoráma röntgen elvégzése és az idegcsatornák érintettségének megvizsgálása után helyi érzéstelenítésben történik a beavatkozás. A PrimaDenta lehetőséget kínál a bódításban végzett bölcsességfog eltávolításra. Az aneszteziológus jelenlétében zajló folyamatnak köszönhetően a páciens kevesebbnek érzi az eltelt időt, mint amennyi ténylegesen, és egyfajta jó élménnyel távozik a fogorvosi rendelőből. Már csak ezért is megéri elgondolkodni az éber szedáció kínálta előnyökön.

3. A gyógyulás odafigyeléssel felgyorsítható

Sokan érdeklődnek arról, hogy mekkora fájdalomra lehet számítani a beavatkozás után. Némi ízületi kellemetlenség előfordulhat, ugyanis az utolsó fogak eléréséhez nagy szájnyitásra van szükség. Ezt gyengéd masszírozással lehet enyhíteni. A lüktető érzés fájdalomcsillapító szedésével megszüntethető. A bölcsességfog eltávolítása utáni napokban is fontos a megfelelő szájhigiénia betartása, ennek módjáról a PrimaDenta szakemberei tájékoztatnak az eljárást követően.

Az alkoholos és szénsavas italokat éppen úgy kerülni érdemes néhány napig, mint a kávét és a tejtermékeket. Az öblögetés és a köpködés sem javasoltak, így ugyanis vérzés jelentkezhet. A gyógyulás idején, körülbelül 5 napig a fizikai munka, a sportolás, az uszoda és a szauna helyett érdemes könnyebb elfoglaltságokat választani.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042