5 érv a bölcsességfog eltávolítása mellett

A fogsor utolsó elemeire a táplálék megrágásának szempontjából már nincs szüksége az embernek. Sok esetben gyulladásokat, állandó fájdalmat és a szomszédos fogak romlását is magával hozhatja a nem megfelelően előtört bölcsességfog, vagy annak az ínyben rekedése. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bölcsességfog időben történő eltávolításával komoly fájdalmaktól kímélheti meg magát az ember. Cikkünkben a PrimaDenta szakembereinek segítségével járunk utána, hogy miért célszerű a bölcsességfog eltávolítása mellett letenni a voksot.

1. Nehéz tisztíthatóság

A legutolsó fogak már csak elhelyezkedésükből adódóan is nehezen tisztíthatók. Ha a szomszédos fogakra dőlve jöttek ki, oldalirányban nőttek, akkor különösen problémás lehet a tisztítás még fogselyem használatával is. Mindez fogszuvasodást jelenthet, ínygyulladással járhat együtt, vagy gócgyulladások alakulhatnak ki.

2. Nehézkes hozzáférés a fogorvos részéről

Ha már szuvasodás jelent meg, akkor a tömés még csak-csak megoldható, de a bölcsességfog elhelyezkedése miatt a gyökérkezelés már kevésbé kivitelezhető a fog elérhetőségéből adódóan. Nem véletlen, hogy ha az előtte álló fognak megfeszítve helyezkedik el, a fog, kifelé vagy befelé dőlve tört elő, akkor sok esetben a bölcsességfog eltávolítása a leginkább megfelelő hosszútávú megoldás.

 

3.  Az egész fogsor egységét kockáztathatja a nem megfelelően növekvő bölcsességfog

Az ínyben rekedt fog a teljes fogsort nyomhatja. Az állandósuló fájdalom, gyulladás sem kellemes dolog, de a fogsor egységére gyakorolt hatás már esztétikai szempontból is hátulütőkkel járhat. Ahogy a fogak megfeszülnek, egymásnak dőlnek, kevésbé lehetséges a tisztítás, és szuvas fogak kialakulása kockázatot jelent.

4. Bölcsességfog eltávolítás fogszabályozás előtt

A szakemberek fogszabályozást megelőzően a bölcsességfog eltávolítását szokták javasolni. Fiatalon, a fogszabályozás után előtörő bölcsességfogak a már rendezett fogsorban elindíthatnak egy kellemetlen feszülési folyamatot, ami akár az elért eredményekre is rányomhatja bélyegét. Ahogy az évek múlnak, úgy válnak a csontok egyre keményebbé, tehát a gyógyulás is hosszadalmasabb lehet. Fontos azonban tudni, hogy a ferdén előtörő, vagy az ínyben rekedt bölcsességfog, annak eltávolításánál jelentősen több negatívummal és állandó fájdalommal járhat.

5. Bölcsességfog húzása bódításban a PrimaDentánál

A PrimaDenta előzetes egyeztetést követően aneszteziológus jelenlétében biztosítja az éber szedációt. A felszínes alváshoz hasonló állapotban kikapcsolható a félelem, és természetesen fájdalom nélkül lehetnek túl a páciensek a szükséges bölcsességfog eltávolításon.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042