A bölcsességfog eltávolítása bódításban is lehetséges!

A fogászati beavatkozásoktól tartó páciensek már egy hagyományos foghúzás elébe is félelemmel néznek. Fokozottan igaz ez akkor, ha a bölcsességfog eltávolítása a cél. Egyáltalán mikor van szükség a fogsor utolsó elemeinek kihúzására? Milyen problémáknak ágyazhat meg, ha erre nem kerül sor?

A bölcsességfogak általában 18 és 30 éves kor között törnek elő. Optimális esetben egyenesen, némi fájdalom kíséretében érkeznek meg. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a felnőttek akár 70-80%-a esetében előfordulhat a helytelen irányba növekedés, ráadásul az oldalsó fogak és akár a teljes fogsor is kárát láthatják ennek. Az is megtörténhet, hogy egyáltalán nem képes előtörni a bölcsességfog, az ínyben reked, esetleg vízszintes, fekvő helyzetben van. A kifelé, befelé növekvő fog szintén gondot okoz, ugyanis gyakran szorosan a mellette levő foghoz kapcsolódik, megnehezítve ezzel a fogak megfelelő tisztítását.

Bölcsességfog eltávolítás bódításban

Amennyiben már előtört a fog, akkor szájsebészünk speciális foghúzás keretein belül távolítja el a helytelen irányba nőtt  fogat. Nem ritka, hogy elő nem bújt fogakról van szó, s ilyenkor műtéti eltávolításra van szükség. A csontból történő kiszabadítás, majd az akár részletekben zajló eltávolítás helyi érzéstelenítésben végzett eljárás. A PrimaDenta lehetőséget kínál arra is, hogy bódításban történjen a beavatkozás. Ennek köszönhetően páciensünk sokkal rövidebbnek éli meg a folyamatot, nem érez fájdalmat, de az éber szedáció lehetővé teszi, hogy mégis együtt tudjon működni szakembereinkkel. A fogászati beavatkozásoktól, vagy kifejezetten bölcsességfog eltávolítástól tartó pácienseinknek remek opció lehet a bódítás alkalmazása.

Mi történik a bölcsességfog eltávolítása után?

Fogorvosaink a sebet varratokkal zárják, majd szükség esetén antibiotikumot írnak fel. A fájdalmak enyhítésére kiválóan alkalmas a fájdalomcsillapító szedése. Fontos, hogy a bölcsességfog eltávolítás szájsebészeti eljárás mivoltánál fogva utólagos pihenést igényel. Bár hosszabb betegszabadságra nincs szükség, de legalább 1 napot célszerű pihenéssel tölteni, és kerülni mindenféle fizikai megerőltetést.

Felnőttkori fogszabályozáskor is főszerepbe kerülhet a bölcsességfog

A PrimaDenta szakemberi azt szokták javasolni, hogy a bölcsességfog eltávolítása nem kötelező jellegű, főként akkor szükséges, ha gondot okoz a vele való együttélés, annak tisztítása, vagy egyszerűen az ínyben rekedve okoz folyamatos fájdalmat. A mai kor embere már nem igényli, hogy a fogsor utolsó elemei mindenképp a táplálkozást szolgálják. A felnőttkori fogszabályozás azonban szükségessé teheti a bölcsességfog eltávolítását, hiszen az időközben előtörő fogak a teljes fogszabályozás eredményét nem kívánt irányba mozdíthatják. Forduljon bizalommal hozzánk, fogászati kezeléseink éber szedációban is megvalósíthatók!

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042