A félelem legyőzése

Semmi meglepő nincs abban, hogyha valaki fél a fogorvostól. Éppen ellenkezőleg, általában nagyon is tudatos és többlépcsős folyamat, mire valaki megtanulja, hogy nincs oka félni. Ösztönös késztetésünk ugyanis, hogy védjük a sérülékeny részeinket. Ha valaki a szánkba nyúl és nem látjuk pontosan mit csinál ott, automatikusan aktiválja ezt az ősi késztetést. Ráadásul mindenféle gyanús szerszámmal dolgoznak ott, ami időnként furcsa hangot ad ki, ez szintén nem segít abban, hogy veszélytelennek ítéljük meg.

Gyakran csak homályos és nem túl pontos emlékünk van az élményről, akár egészen a gyerekkorunkból. Talán nem is tudjuk pontosan elmondani, miért félünk tőle. Ezért a szorongáshoz hasonlító állapot, amikor tudjuk, hogy el kell mennünk fogorvoshoz, de inkább messzire kerüljük. Külön érdekessége még ennek a szorongásnak, hogy miután átesünk egy kezelésen, aminek során történetesen semmi fájdalmat nem tapasztaltunk, akkor sem oszlik el egy csapásra. Legközelebb pontosan ugyanúgy érzünk előtte.

Komoly feladata ezért minden elhivatott fogorvosnak, hogy segítsen a pácienseinek leküzdeni ezt az ősi félelmet. Mi pontosan ezt tűztük a zászlónkra. Őszintén hiszünk benne, hogy félelemmentes is lehet egy fogászat. Ahol nyugodtan hátradőlhet a betérő. A fogorvosi látogatás élményét ugyanis sokkal jobbá tehetjük megfelelő hozzáállással és odafigyeléssel.

Egyrészt senki nem szereti kiszolgáltatottnak érezni magát. Nem szeretné azt érezni, hogy felkerült az orvoslás futószalagjára, és a szája egy fogorvosi feladat munkadarabjává vált. Érthető okokból senki nem úgy tekint magára, mint a szájához tartozó toldalékra. Azt szeretné, hogy teljes emberként tekintsenek rá, akinek lelke is van. Kedvességet, méltányosságot vár az orvostól és rengeteg empátiát. Hogy az orvos értse, milyen a másik oldalon a székben ülni és hogy fel kell dolgoznia lélekben is ezt az élményt.

Mi úgy kezelünk minden hozzánk fordulót, ahogy szeretnénk, hogy velünk tegyenek hasonló helyzetben. A kezelés előtt és közben is részletesen megbeszéljük, mi történik. Amikor kezelünk valakit, minden körülötte forog a rendelőben. Tudjuk jól, hogy az segít a legjobban legyőzni a félelmet, ha rendszeresen megtapasztalhatja valaki, hogy indokolatlanul félt. A fő célunk ezért, hogy ne csak a kezelés, hanem még az érzéstelenítő injekció beadása se fájjon. Minden orvosunknak van kialakult praktikája, hogyan érheti ezt el. Mert ha a végén jobb élménnyel tud elmenni tőlünk, akkor egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy kevésbé tartson a fogorvostól, és végül akár le is győzze ezt az ősi félelmet.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042