A ferdén növő bölcsességfog nem csupán fájdalmat okozhat!

A bölcsességfogak mindenkinél másként törnek elő. Növekedési ütemük, irányuk egyénenként nagyban eltérhet. Bár előfordulhat, hogy megfelelően növekednek a fogsor utolsó elemei, és kifogástalanul illeszkednek a fogsorba, a gyakoribb viszont sajnos még mindig az, hogy szabálytalan irányban kezdenek nőni. Ez ínyfájdalommal, a szomszédos fogakra gyakorolt nyomással, sőt, akár a fogak elmozdulásával is járhat. Nem véletlen tehát, hogy bizonyos esetekben kizárólag a ferdén nőtt, vagy éppen az ínyben rekedt bölcsességfog eltávolítása jelenti az egyetlen megoldást.

PrimaDenta: A rendellenes bölcsességfogak fogászati kockázatokat hordoznak magukban

A bölcsességfogak eltávolítása több okból is szükségessé válhat, hiszen ezek a fogak gyakran okoznak különféle problémákat. Elhelyezkedésük és növekedési irányuk miatt sokszor rendellenesen nőnek, ami nemcsak kellemetlenséget, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet. Általában húsz és harminc éves kor között bukkanhatnak elő, azonban nem mindenkinek nőnek ki teljesen, vagy egyáltalán.

Ínygyulladás, szuvasodás, fertőzések – A bölcsességfog eltávolításával megelőzhetők!

A bölcsességfog kihúzása akkor válik nélkülözhetetlenné, amikor az adott fog rossz irányba nő, ferdén vagy akár vízszintesen nőve nyomást gyakorol az előtte lévő fogakra. Ez a nyomás torlódást, illetve a fogsor elrendeződésének megváltozását idézheti elő, ami további fogászati problémákhoz vezethet. Gyakran előfordul, hogy a rendellenes növekedés következtében a részlegesen előtörő fog körül ínygyulladás alakul ki, ami fájdalmas és duzzadt területet eredményez. Ilyen esetekben orvosi beavatkozásra van szükség a gyulladás csökkentése és a fertőzés elkerülése érdekében.

Amikor a bölcsességfog problémákat okoz, elsősorban fogorvosi konzultációra van szükség. Az elkészített röntgenfelvételnek köszönhetően a szakember pontos képet kap a fog helyzetéről és növekedési irányáról.

Hogyan zajlik a bölcsességfog eltávolítás?

A beavatkozás előkészítése során helyi érzéstelenítést alkalmaznak, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat. Az érzéstelenítés után a fogorvos speciális műszerekkel elkezdi a fog körüli íny felnyitását, szükség esetén a csont egy részének eltávolítását. Ezt követően a fogat óvatosan kibillentik a helyéről. Abban az esetben, ha a fog erősen beágyazódott, kisebb darabokra vágják fel, hogy könnyebben eltávolítható legyen. A műtét végén a seb helyét varratokkal zárják le.

A PrimaDentánál lehetőség van arra, hogy a bölcsességfog eltávolítása bódításban történjen. Ez leginkább azoknak javasolt, akik fokozottan tartanak a fogászati beavatkozásoktól, sőt, akár éppen ez a félelem akadályozza meg őket abban, hogy a fájdalmat okozó bölcsességfog eltávolítására sor kerüljön.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042