Széchenyi 2020

Gyakori kérdések

Gondolom Önnel is előfordult már, hogy egyszer csak azt vette észre, valami nem stimmel a fogaival. Elég hideget inni vagy egy jót enni és máris sajog valamelyik foga? Vagy egyszerűen némi esztétikai problémát fedezett fel? Esetleg mozogni kezdett valamelyik?

 

Sokszor aprónak tűnő probléma is igen nagy kellemetlenséget tud okozni. Sőt ellenkezőleg, minimális kellemetlenséget okozó elváltozás mögött súlyos, azonnali kezelést igénylő betegség áll. Mégis hajlamosak vagyunk elodázni a fogorvosi vizsgálatot. Vagy a kezeléstől való félelmünk miatt, vagy egyszerűen idő hiányában.

 

Ugye milyen jó lenne, ha lehetőség lenne azonnal megosztani problémáját egy szakemberrel, aki megnyugtatná, hogy nem is olyan nagy a baj, amilyennek érzi? Vagy arra ösztönözné, hogy sürgősen kezeltesse magát, mert nem várhat a problémájával? Mindezt úgy, hogy nem is kell személyesen elfáradnia fogorvosi rendelőbe?

 

Otthonról, kényelmes foteléből, mégis „személyesen találkozva” a szakemberrel informálódhat betegségéről, ráadásul ingyen!

 

Ez mostantól már nem álom többé.

 

 

Hogyan juthat az értékes információk birtokába?

 

Nem kell mást tennie, mint, hogy a lenti űrlap elküldésével tegye fel kérdését, amire rövidesen választ kap, illetve az űrlap alatt mások kérdései között böngészhet.

 
A checkbox kipipálásával kijelentem, hogy az adatvédelmi tájékoztatót megismertem, elfogadtam. A checkbox kipipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) alapján - tudomásul veszem, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelheti.


captcha

 

 

 

 

 

Kérdések-válaszok

 

Hogy a keresett kérdésre a választ könnyen megtaláld, válassz témakört a lenti listából.

 

 

Témakörök: minden témakör, betétek, csúsztatós kivehető pótlás, elektromos fogkefe, elő nem tört bölcsességfogak eltávolítása, fogágybetegség, fogcsikorgatás, fogeltávolítás, fogkőeltávolítás, fogmegtartó kezelés, fogmegtartó kezelések, fogmozgás, fogpótlások, gyökércsúcs eltávolító műtét, gyökérkezelés, harapásemelés, implantáció, önálló fogfejlődési rendellenesség, részleges kivehető pótlások, szájhigiénia, szájsebészet, tömések

 • A lézeres vagy a hagyományos kezelést válasszam?
 • Kérdés:

   

  26 éves vagyok, soha semmi problémám nem volt a fogaimmal, lyukas fogam sem volt még. Ma megyek röntgenre, de valószínű fogágybetegségem van és gyanítható, hogy ez a válasz a 2 éve jelen lévő bőrproblémámra (kivizsgáltattam minden mást). Utánanéztem a gyógyítási lehetőségeknek és az lenne a kérdésem, hogy a lézeres vagy a hagyományos kezelést javasolná első sorban? (hatékonyságban és fájdalmat tekintve)

   

   

  Válasz:

   

  Sajnálom, de amíg nem tudjuk, mi a probléma, addig az oki terápiát sem tudom megmondani.
  Látni kellene a röntgent is és Önt is, utána tudnék személyre szabott kezelést javasolni.

   

  Címkék: fogágybetegség, fogmegtartó kezelés

 • Gyökércsúcs eltávolító műtét utáni panaszok, szükséges a kontroll?
 • Kérdés:

   

  Jobb alsó 6-os fogamon 9 nappal ezelőtt rezekciót hajtottak végre. Évekkel ezelőtt gyökérkezelt fogról van szó porcelán koronával. A műtét előtt nem kaptam új gyökértömést. A beavatkozást antibiotikum kúra követte, a duzzanat és a fájdalom szépen elmúlt, pénteken eltávolították a varratokat. Viszont tegnap este óta egy kisebb meggy nagyságú csomót érzek a fogam alatt, szinte már a nyakamon. Normális ez?

   

   

  Válasz:

   

  Természetesen nem normális, mindenképp vissza kellene menni kontrollra!

   

  Címkék: gyökércsúcs eltávolító műtét, implantáció, szájsebészet

 • Gyulladt, hólyagos íny esetén mi a teendő?
 • Kérdés:

   

  Be van gyulladva az ínyem, volt rajta egy kicsi hólyag is, amiből genny jött ki, ilyenkor mi a teendő?

   

   

  Válasz:

   

  Foglaljon mihamarabb időpontot fogorvosához, mert gyökérkezelni kell azt a fogát!

  (És még lehet, hogy egyéb kiegészítő kezelésre is szükség lesz.)

   

  Címkék: fogmegtartó kezelés, gyökérkezelés

 • Fogtömés utáni fájdalom mikor szűnik meg?
 • Kérdés:

   

  Kedden voltam fogorvosnál, aki kitisztította egy lyukas, fájós fogamat aztán fehér töméssel betömte. Most péntek van, és mióta elmúlt az érzéstelenítő hatása, azóta minden nap szenvedek a fogammal ismét.

  Egyszer jobban fáj, aztán csak tompáb, majd teljesen elmúlik, ma viszont reggel óra lüktet is, mintha egész éjszaka összeszorítottam volna a fogam, illetve fáj is. Sok helyen olvastam hogy akár lehet normális is pár napig a fogat érő “trauma” miatt, de nehezen birom a fájdalmat.

  Kérdésem, hogy meddig várjak a fogorvos látogatással?

  Legyek türelmes, vagy jobb lenne minél hamarabb megnézetni, nem-e gyökérkezelés gyanús?

   

   

  Válasz:

   

  Tömés után persze, lehet érzékeny egy fog, még minimális fájdalom is előfordulhat, de mindenképp javuló tendenciát kellene mutatnia.

  Önnél viszont rosszabbodott… Javaslom mielőbb felkeresni a fogorvosát, gyanús a gyökérkezelés.

   

  Címkék: betétek, fogmegtartó kezelések, gyökérkezelés, tömések

 • Fogmozgás esetén mi a teendő?
 • Kérdés:

   

  Fogmozgással kapcsolatban szeretném a véleményét kérni. Egy ideje van némi mozgásuk – elsősorban – a felső metsző fogaimnak. Ez elsősorban a hobbim űzése során vehető észre, mikor fújom a trombitát, melynek fúvókája a metszőfogakra támaszkodni. Időnként fájdalom is megjelenik, ha nem vagyok óvatos. Természetesen jártam fogorvosnál.

  A fogkő eltávolítása után a minimális ínygyulladás elmúlt és jobban odafigyelek a szájhigiéniára. A fogorvosom szerint az ínyem teljesen egészséges illetve a fogak minimális mozgása természetes dolog, így ő csak annyit tud javasolni, hogy próbáljam kímélni a fogaimat a fújás során. Ezt meg is tettem, azonban a helyzet nem javul, sőt néha harapás közben a szemfogaimon is érzem a mozgást.

  Mi lehet a jelenség oka, illetve mit lehet tenni ellene?

   

   

  Válasz:

   

  A fogak mozgathatóvá válásának fogágybetegség az oka, amit rendszeres fogkőeltávolítással és a jó szájhigiéniával tud kordában tartani.

  Ha zavaróvá válik (és a szájvizsgálat illetve a röntgen is alátámasztja szükségességét) a fogak sínezése válhat indokolttá.

  Hogy most már ennek eljött-e az ideje, én így látatlanban nem tudom megmondani.

   

  Címkék: fogkőeltávolítás, fogmegtartó kezelések, fogmozgás

 • Mi a teendő a csúsztató kivehető pótlás meglazulása esetén?
 • Kérdés:

   

  A tanácsát szeretném a véleményét kérni. Két hónapja készült el az alsó részlegesen kivehető fogsorom, az elöl meglévő 6 foghoz van csatolva csúsztatós rögzítéssel. Már az első héten néhány nap után előfordult, hogy rágás közben lecsúszott a fogsor. Visszamentem, kicserélte a doktor úr a műanyag betétrészt, kb 3 hétig szorosabb volt, azután egyre inkább éreztem, hogy lazul, és most megint teljesen lecsúszik rágás közben.

  Mi lehet az oka ennek? A műanyag nem megfelelő, vagy nem fekszik fel eléggé?

  Egyébként amikor nem mozog elég jól megszoktam, nem nyom sehol.

   

   

  Válasz:

   

  Látatlanban nehéz megmondani, hogy mivel van a probléma, de semmiképp ne hagyja anyyiban!

  A csúsztatós pótlásnak pont az (is) a nagyon nagy előnye, hogy nagyon stabil, még véletlenül sem szabad megmozdulnia!

   

   

  Címkék: csúsztatós kivehető pótlás, fogpótlások, részleges kivehető pótlások

 • Megmenthető a fogam?
 • Kérdés:

   

  Van egy fogászati problémám ezzel kapcsolatban érdeklődnék. Nos az egyik alsó bölcsességfogam dőlve nekiment a 7es fogamnak ami szépen elszuvasodott az oldalában, kb ínymagasságban(a fog felénél). Bölcsességfog műtétet és 7es gyökérkezelést javasoltak(akkor még úgy volt, hogy a 7est meg szeretném menteni). Azonban utánaolvasva a dolgoknak és a bölcsességfog műtét kockázatainak(nem beszélve az állkapocscsont leműtéséről) úgy döntöttem, hogy inkább kihúzatom a 7es fogamat és talán idővel “benő” a helyére a 8as(ígyis kinn van kb 3mm az ínyből már). Ez lehetséges, vagy a 7es fogamat(ami fájdogál) nem lehet kihúzni, mert feszíti a 8as önök szerint, vagy ettől még fizikailag lehetséges lenne? Ha egy mód van rá nem bántanám a bölcsességfogamat(akkor sem ha dőlve jött ki helyhiány miatt) hiszen az nem fáj.

  Egyébként nem fáj éjjelnappal csak ha ráharapok(akkor nagyon), de a panaszom az, hogy “gennyedzik” kissé az ínyem a 7es 8as környékén és félek a hosszútávú lehetőségeitől ennek.

   

   

  Válasz:

   

  Köszönöm kérdését. Panorámaröntgen nélkül nehéz megmondani a helyviszonyt. Nem tartom kizártnak, hogy ki lehet műteni a 7-est a 8-as nélkül, csak valószínű értelme nincs.

  Arra ne számítson, hogy a bölcsességfog “felegyenesedik” és benő a 7-es helyére. Ráadásul, ha gyulladás (cysta) van körülötte, nem szabad gócként ott hagyni!

  Szerintem hallgasson kezelőorvosára, nyilván a legjobbat akarja Önnek, még ha ez bonyolultabb megoldásnak is tűnik.

   

   

  Címkék: elő nem tört bölcsességfogak eltávolítása, fogeltávolítás, fogmegtartó kezelések, gyökérkezelés, szájsebészet

 • A harapásemelőm nyomja a fogamat, mi ilyenkor a teendő?
 • Kérdés:

   

  Érdeklődnék, hogy az éjszakai harapásemelő (puha) miből készül, mennyire puha, illetve alsó fogívre is rakható e?

  Azért érdeklődöm, mert a jelenlegi fogorvosom elkészítette az éjszakai harapásemelőmet, de kemény műanyag, kicsit hajlik csak, és viselésekor nyomja a fogaimat, leginkabb az elsőket,hiába lett minta levéve.

   

   

  Válasz:

   

  Anyagát tekintve puha (mélyhúzott fólia) és kemény műanyag lehet a harapásemelő. Az előbbi jóval rugalmasabb, hasonló az otthoni fogfehérítő sínjéhez. Hogy melyiket készítjük, főleg attól függ, hogy milyen mértékű harapásemelésre van szükség, illetve az adott szituációtól. Mint ahogy az is, hogy alsó vagy felső fogsorra tervezzük. Eleinte mindkettő kényelmetlen, különösen a kemény, ez feszíti, nyomja a fogakat, de pár nap alatt lényegesen komfortosabbá válik.

   

  Címkék: fogcsikorgatás, harapásemelés

 • Genetikai betegségre utal a különleges formájú fog?
 • Kérdés:

   

  Kisunokam 20 honapos ,elol fent van 2,alul 4 kup alaku foga, tehat mind a 6 elol kup ,hegyes alaku. Alol es fent van hatul1 ,1 foga,tehat osszesen 10 foga van de meg a szemfogak nincsenek. Kicsi szoke pife haju eros nagy fiucska,nagyon aggodunk erte a kup alaku fogai miatt. Ok Belgiumba laknak fel eve. 2 fogorvoshoz is vittek ott de semmit nem mondtak csah ,hogy 3 honap mulva vigyek vissza. Nagyon felnek nem-e valami genetikai betegseg van ezert a fogakert? Nagyon szeretnem ha valaszolna mi lehet? mi a teendo?

   

   

  Válasz:

   

  Jó lenne látni, hogy pontosan milyenek ezek a fogak, csak a formáját vagy a szerkezetét is érinti-e a probléma. Önálló fogfejlődési rendellenességnek gondolom (nem valószínű, hogy szervi elváltozás állna a háttérben).

  Reményeim szerint a maradófogakat nem fogja érinteni. A kontrollt mindenképp javaslom. Egyéb teendőjük nincs vele, hacsak a kinti fogorvos nem lát rajtuk kezelendő elváltozást.

   

  Címkék: önálló fogfejlődési rendellenesség

 • Milyen elektromos fogkefét válasszak?
 • Kérdés:

   

  Ma voltam szájsebészeten, ahol a doktornő mondta, hogy túl kicsi a rés a fogaim között ahhoz, hogy manuális fogkefével jól lehessen tisztítani. Elektromosat ajánlott. Körbenéztem a neten, és van rengeteg, így megakadtam. Milyet vegyek? Kis fejű és puha sörtéjűt ajánlott a doktornő. De kell e az ultrahangos tisztítás? Ugyanolyan jó lehet egy pl Dm Dontodent fogkefe, mint akár egy drágább? Jó az elemes vagy akkumulátoros legyen? Eddig rossz technikával, rossz fogkefével mostam fogat, túl erősen nyomtam rá, így sikerült 8 fogamat tönkretenni, amiből 4 menthetetlen, műtétre volt szükség az eltávolításukhoz. 4 még menthető.

  Kérem, adjon tanácsot, mert nem szeretnék több fogat elveszíteni.

   

   

  Válasz:

   

  Köszönjük megkeresését! Valóban hatékonyabb az elektromos fogkefe, nekem az Oral B termékek a kedvenceim. 🙂 Ezekből a középkategóriásak már jónak számítanak. A kis fejjel egyetértek, de a puha sörtével csak a műtét utáni 1-2 hétig. Utána normál erősségűt válasszon. Nagyon fontos továbbá a fogközök tisztítása, fogselymet mindenképp szerezzen be!

   

  Címkék: elektromos fogkefe, szájhigiénia

Foglaljon időpontot

Adja meg elérhetőségét, a preferált időpontokat és hogy milyen problémával szeretné szegedi rendelőnket felkeresni!

Online bejelentkezés »