Mi okozza a fogak elszíneződését?

Az egészséges, fehér fogsor esztétikai szempontból sokat hozzáad a megjelenéshez. Az elszíneződött fogak sokaknak okoznak problémát, holott a legtöbbször csak az étkezésből és a dohányzásból adódó lerakódásokról van szó. Fogaink színe genetikailag is kódolt, ám a megfelelő fogfehérítési eljárással több árnyalattal is világosíthatók azok. Cikkünkben most sorra vesszük azokat a leggyakrabban előforduló okokat, amelyek az elszíneződött fogak hátterében állnak.

A fogkő eltávolítása egészségügyi szempontból is fontos!

Sárga, fekete lerakódások a fogak felszínén? A nem megfelelő szájhigiénia fogkő kialakulásához vezet. A felszínen baktériumok telepednek meg, a lepedék pedig idővel a fogakhoz szorosan tapadó réteggé alakul, megjelenik a fogkő. Eltávolítás hiányában egyre nagyobb méreteket ölt, és akár az íny alatti részen is megjelenhet. A fogkő megelőzhető a szájhigiéniára való fokozott odafigyeléssel, ha pedig hajlamosak a páciensek annak kialakulására, akkor érdemes rendszeresen elvégeztetni fogorvosunk által a fogkő eltávolítását.

Táplálkozási szokások

Az ételek és italok olyan pigmentanyagokat tartalmazhatnak, amelyek a fogak elszíneződését vonhatják maguk után. Tipikusan ilyen a kávé, a vörösbor, a tea, de például a bogyós gyümölcsök és a cékla is hasonló jellemzőkkel bírnak. Az ételek és az italok okozta felrakódások homokfúvással és polírozással eltávolíthatók.

A másik kritikus terület a dohányzás. A fogfelszínen levő sárgásbarna lerakódás akár belső elszíneződést is okozhat. A megfelelő szájhigiénia hiányában jelentős elszíneződés alakulhat ki. A PrimaDenta fogorvosa azt javasolja, hogy érdemes rendszeresen fogkőeltávolítás és polírozás segítségével megszabadulni az elszíneződésektől, de a teljes szervezet egészségének érdekében leginkább a dohányzásról való leszokás ajánlott.

Mi a helyzet a gyökérkezelt fogakkal?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyökérkezelt fogak hajlamosak szürkés árnyalatot felvenni. Érdemes ilyenkor a fogat koronával ellátni, amelynek színét a fogsor többi eleméhez lehet igazítani. Bár a gyökérkezelésből adódó elszíneződés nem jelent egészségügyi kockázatot, de az esztétikus fogsor és annak magabiztosságra kifejtett hatása egyértelműen életminőséget javító tényező.

Elszíneződések a fogínyen

Nemcsak a fogak színeződhetnek el, hanem a fogíny esetében is előfordulhat ilyesmi. Az amalgám tömések környékén rendszerint szürkés árnyalatot vehet fel az íny. Ez egészségügyi kockázatot nem jelent, ám megszüntetése sem lehetséges. A fogmosáskor vérző, egyébként vöröses íny egyértelműen gyulladásra utal, amiért a fogkő a felelős. A PrimaDenta fogorvosa ultrahangos fogkőeltávolítás keretein belül gondoskodik arról, hogy a fogak egészségét is károsító fogkő ne okozzon gondot a jövőben. A rendszeres fogászati látogatással megelőzhetők a komolyabb fogászati megbetegedések és a fogak elszíneződéseinek is búcsút mondhatnak pácienseink.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042