Miért fontos a fogágybetegség megelőzése?

A gyermekkori fogvesztés a fogváltás időszakában teljesen természetes folyamat. De mi a helyzet akkor, ha felnőttként kezdenek mozogni fogaink? Milyen betegség áll a háttérben? Visszafordítható a folyamat? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseknek járunk utána.

A felnőtt lakosság mintegy kétharmada szenved a fogíny gyulladásos megbetegedésétől. Az íny irritációja leginkább a nem megfelelő szájhigiéniára vezethető vissza. A keletkezett fogkő irritálja a fogínyt, gyakran jelentkezik vérzés fogmosáskor, de a duzzadt íny és előrehaladott stádiumban már a fájdalom is gyakran társul a folyamathoz. A terület kiemelt figyelmet érdemel, ha ugyanis nem fordulnak az érintettek szakemberhez, akkor fogágybetegség is kialakulhat.

Célkeresztben a fog tartószerkezete

A parodontitis gyulladásos fogászati megbetegedés. Esetében tulajdonképpen a fog tartószerkezete gyullad be, és akár a saját fogak elvesztését is maga után hozhatja. A felnőttkori fogvesztés leggyakoribb okaként tarthatjuk számon a fogágybetegséget.

Meglazulhatnak a saját fogak

A nem megfelelő szájhigiénia esetén a fogak felszínén lerakódó, és szorosan hozzájuk tapadó lepedék a baktériumok melegágya. A beindult gyulladásos folyamat sokszor tünetmentesen zajlik, ám végeredményként a fogak meglazulnak és akár ki is hullhatnak. A tünetek között a duzzadt, vörös fogíny, a vérzés, sőt, az íny visszahúzódása és a tasakképződés is szerepelnek. A PrimaDenta fogorvosai arra hívják fel a figyelmet, hogy ha az ínyszél láthatóak visszahúzódik, vagyis a fognyak már láthatóvá válik, akkor fennáll az ínytasakok létrejöttének kockázata. Ez további egészségügyi problémát okoz, hiszen itt még inkább megtelepedhetnek a baktériumok. A legjobb tehát az, ha a rendszeres szájhigiénia és a félévente történő fogorvos látogatás nem marad el.

Dohányzás és alkohol: egyaránt hatással vannak a szájhigiéniára!

Érdemes tudni, hogy a fogágybetegség kialakulásának kockázata nemcsak a hiányos szájhigiéniára vezethető vissza. A dohányzás jelentősen növeli a veszélyt, de a legyengült immunrendszer sem kedvez a gyulladás megelőzésének. A hormonháztartás változásával járó várandósság, valamint a krónikus betegségek, például a cukorbetegség is maga után hozhatja a fogíny megbetegedéseit.

Fontos a megfelelő minőségű táplálkozás, a fogak egészségéhez az A- és E-vitamin egyaránt lényeges, de a folsav, a szelén, a cink és különféle ásványi anyagok is nélkülözhetetlenek. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a túlzott alkoholfogyasztás a szervezet egészére káros hatással van, s ez alól a fogágybetegség kialakulása sem képez kivételt. A csökkenő nyálképződéssel összefüggésben elszaporodnak a baktériumok, és gyakran a szájhigiénia elhanyagolása is együtt jár az alkoholizmussal.

A PrimaDenta szakembereinek segítségével megszabadulhat a lerakódásoktól, az ínytasakok kitisztíthatók, és antibiotikumos kúrával a gyulladásos folyamatok is visszaszoríthatók. A fogágy regenerációja többféle technológiával elősegíthető, ám a rendszeres fogászati kontrollt a továbbiakban sem érdemese elhanyagolni.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042