Milyen fogmegtartó kezelésekkel lehetséges a saját fogak megőrzése?

A fogmegtartó kezelések – ahogy nevükből is adódik -, a saját fogak megőrzésére irányulnak. A legismertebb közülük a fogtömés, amivel a legtöbben már gyermekkorukban találkoztak. A tömés, az inlay alkalmazása, a gyökérkezelés és a különféle paradontológiai kezelések esetén nincs szó a fog eltávolításáról, inkább a károsodás helyreállítása kerül a fókuszba.

Esztétikus fogtömés szuvasodás ellen

A fogszuvasodás gyakran előforduló probléma, és a legtöbb esetben gond nélkül elkészíthető az esztétikus tömés, ami a fogsor többi eleméhez tökéletesen illeszkedik. Hasonlóan látványos eredménnyel zárulhat a betét alkalmazása. Erre akkor szokott sor kerülni, ha a hagyományos tömés nem elegendő a foganyag pótlására, a szuvasodás nagyobb területet érint.

Gyökérkezeléssel még menthető a saját fog!

Előfordulhat, hogy már a fogbél is érintett a szuvasodás által. Ekkor a gyökérkezelés bizonyul praktikus fogmegtartó kezelésnek. A szuvas rész eltávolítása után a gyökércsatornákat is kitisztítja fogorvosunk, majd gyógyszerrel tölti fel, és ideiglenesen töméssel zárja azokat. A végleges gyökértömés nagy precizitással a teljes gyökércsatornát lefedi, biztosítva ezzel, hogy a későbbiekben ne legyen gond az érintett foggal.

Előzd meg a fogágy-betegséget!

A kellemetlen lehelet, a fogmosáskor vérző fogíny, esetleg a mozgó fogak arra hívják fel a figyelmet, hogy sürgős paradontológiai kezelés szükséges. Az ínygyulladás és a fogágy-betegség sajnos sokszor együtt járnak, és fogkővel, valamint az abban hemzsegő baktériumokkal társulnak. A fogkő eltávolítása, a fogak stabilitását biztosító szövetekben a gyulladás megszüntetése egyaránt fontos a saját fogak megőrzéséhez.

A rendszeres fogászati ellenőrzés nemcsak a fogszuvasodás megelőzésének érdekében fontos, hanem a fogágy-betegségek elkerülésének apropóján is. A PrimaDenta ráadásul a fogászati kezelések során éber szedáció lehetőségével is várja a beavatkozásoktól tartó pácienseket. Ha mégis a fog kihúzására lenne szükség annak nagyfokú sérülése miatt, akkor érdemes mihamarabb gondoskodni a fogpótlásról. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bölcsességfog eltávolításakor, fogászati implantáció során a bódítás lehetővé teszi, hogy az egyébként idegesen és félelemmel a fogorvoshoz fordulók is nyugodtan tegyék túl magukat a kezelésen.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042