Mindenképp le kell mondanunk a kávéról?

Amikor huzamosabb ideig ugyanazon a vállunkon hordjuk a táskánk vagy görnyedt háttal ülünk órákat, hamar eltorzulhat a tartásunk. A testünk egy rendkívül precíz gépezet, ezért rögtön alkalmazkodni kezd. Ha az egyik váll sokáig terhelve van, elmozdul a lapocka is, így oda az egyensúly. Ezért a nyakat ellenkező irányba kormányozza, hogy visszanyerje a nyugalmi állapot. Nem ritkán a térd, vagy a lábujjakat is hozzáigazítja az új „normálishoz.” Elképesztő, mi mindenre hatással van ez a változás, bár ebből jellemzően nem veszünk észre semmit. Értetlenül nézünk, amikor a semmiből előjön egy térdfájás, pedig meg sem terheltük a lábunkat.

Ahogy a görnyedt tartás fájdalmat okozhat a lábunkban, épp úgy kúszik be észrevétlenül a fájdalom a testünkbe is a helytelen táplálkozástól. És most nem csak a cukorra gondolunk. A nem megfelelő táplálkozás és szájápolási szokások ugyanis komoly negatív hatással lehetnek az egészségi állapotunkra. Szerepet játszhatnak számos megbetegedés kialakulásában, de hatással vannak az immunrendszerünk működésére vagy akár a sebgyógyulásra is. De ugyanígy befolyásolja szájüregünk és fogaink épségét is. Ha erre nem fordítunk kellő figyelmet, egyenes út vezet a fogszuvasodáshoz, fogerózióhoz, de akár fogágybetegség is kialakulhat.

Ugyanez fordítottan is igaz, tehát a fogaink állapota is jelentős hatást gyakorol az étkezéseinkre. Gondoljunk csak bele. Ha fogsorunk nem ép, vagy valamilyen fájdalom miatt nem egyenlően terheljük, akkor nem lesz megfelelő a rágásunk. Ez nem csak az ételek élvezeti értékét csökkenti, de a rágási elégtelenség következtében emésztőrendszeri panaszokkal is számolni kell.

Mondhatjuk úgy is, hogy egymás negatív hatásait erősítik. Ha a rossz táplálkozási szokások miatt meggyengült a szájüregi egészség vagy a fogak állapota, akkor az tovább ronthatja étkezési szokásainkat, ami egyre nagyobb gondokat okozhat a szervezetünkben. Nem mindegy tehát, hogy mit eszünk, iszunk és az sem, hogy hogyan. Sokat tehetünk az ügy érdekében, ha odafigyelünk evési szokásainkra. Mint az élet minden területén, a táplálkozás kapcsán is érvényes, hogy a mértékletességre kell törekedni. Kellő odafigyeléssel és tudatossággal minden fogyasztható, semmit sem kell tiltólistára helyeznünk, csupán néhány fontos alapszabályt kell betartanunk:

  • Két nassolás között hagyjuk kellő időt a szájüreg regenerálódására. A fokozott szénhidrát (cukor) bevitel azért kedvezőtlen a fogakra nézve, mert lebontásuk sav képződéssel jár, ez a savas közeg (pH) pedig károsítja a fogak szöveti részét, elősegíti a fogszuvasodást.
  • Érdemes kerülni a magas savtartalmú élelmiszerek túl gyakori fogyasztását, mint például a citrusfélék, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek.
  • Ha mégsem bírtunk ellenállni az édes kísértésnek, akkor fogmosással még javíthatunk a helyzetünkön. Nagyon fontos, hogy 30-60 percet várjunk a fogápolás megkezdésével, hogy a savhatás következtében sérülékenyebbé váló zománcot ne sértsük meg a fogmosás során.
  • Vannak olyan élelmiszerek, amelyek kifejezetten segítik a száj pH értékének mihamarabbi helyreállítását. Ilyen például a cukormentes rágógumi, tej vagy a sajt.
  • Azokat az italok, amelyek elszíneződéseket okozhatnak fogainkon (kávé, tea, vörösbor) érdemes hígítva vagy szívószállal fogyasztani, hogy a lehető legkevesebbet érintkezzenek fogainkkal, csökkentve ezzel az elszíneződés kockázatát.

Vagyis végképp nem kell lemondanunk semmiről. De a kockázatok csökkentésére azért érdemes gondolnunk.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042