Nehezen tesszük meg, de utólag büszkék vagyunk rá

Van valami rendkívül zavarbeejtő a gyógyításban, amivel minden orvos előbb-utóbb találkozik.

Egy statisztika szerint, ha egy orvos felír egy receptet, azt az emberek harmada ki sem váltja. Aki kiváltja, annak is csak a fele szedi be rendesen. Még a szervátültetésen átesett betegeknél is előfordul, hogy nem veszik be azt a gyógyszert, ami a szerv kilökődését megakadályozza. Az a szomorú következtetés, hogy nagyobb az esélye, hogy a kutyánknak beadjuk az állatorvos által kiírt gyógyszert, mint hogy magunk bevegyük a nekünk elrendeltet.

Jordan B. Peterson pszichológust, a torontói egyetem professzorát is rendkívül foglalkoztatja, hogy mi ennek az oka. Ő arra jutott, hogy nem a bizalmatlanság van emögött az orvosokkal szemben, és nem is egyszerűen az emberek tudatlansága vagy nemtörődömsége az oka. Sokkal inkább az adott személy saját magához való hozzáállásáról van szó. A cinikus közhely szerint az emberek arrogánsak, önzőek, és csak magukkal törődnek, pedig ez rengeteg emberre egyáltalán nem jellemző. Ők pedig jól ismerve magukat, könnyen érezhetik azt, hogy emberként gyarlóak és tökéletlenek, és mint ilyenek, gondolhatják azt, hogy talán meg sem érdemlik. Ugyanakkor senkinek sem szeretnének ártani, és másért önzetlenül bármit megtennének, pláne ha az egy csupa szív kutya, akiről ők gondoskodnak.

Ha már egy egyszerű gyógyszer kapcsán is felmerülhetnek bennünk ilyen érzések, akkor nem csoda, hogy a fogaink egészsége hogyan kerülhet elhanyagolásra. Hiszen a fogorvoshoz menéshez a legtöbbeknek még a félelmet is le kell győzniük. Ebből pedig egyenesen következik, hogy nagyon sok ember mikor veszi rá magát, hogy rendbehozassa a fogait Igen, ahogy nagyon sok dologban, ebben is rendszerint traumák után lépünk.

Nem ritka, hogy szakítás vagy válás után rakunk rendbe akár teljes fogsorokat, mint ahogy az sem, ha valaki egy új munkahelyre belépve vagy éppenhogy egy kirúgás után szeretné megcsináltatni. Vagy ha mondjuk egy orvos figyelmeztette rá, hogy az egészségügyi problémáit a rossz fogai okozhatják. Persze sokaknál egész egyszerűen az lesz a cselekvést elindító trauma, hogy az egyik foguk már szörnyen fáj. Amikor viszont minden hátráltató tényező ellenére végül megcsináltatjuk a régóta halogatott fogunkat (vagy akár az összeset), akkor kivétel nélkül megjelenik a jól megérdemelt büszkeség érzése bennünk. Őszintén szólva nem is annyira a szép fogaink miatt, sokkal inkább azért, mert bátran végigcsináltuk. Sikerült legyőzni önmagunkat és a félelmünket.

Az már csak hab a tortán, hogyha belegondolva rájövünk, hogy tulajdonképpen nem is éreztünk közben semmi fájdalmat.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042