Vérző fogíny fogmosáskor? Kerülje el a fogínygyulladás hátulütőit!

A megfelelő szájhigiénia biztosítása nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy a gyakori fogászati megbetegedésnek számító fogínygyulladás elkerülhető legyen. Az egészséges fogak épek, stabilitásukat pedig a fogágy biztosítja. A fogmosáskor vérző fogíny annak a biztos jele, hogy valami nincs rendben a szájhigiéniával, és talán már el is kezdődött az akár a saját fogak elvesztésével járó gyulladásos folyamat.

Fogkő és ínygyulladás

E két kellemetlenség között bizony szoros kapcsolat állhat fenn. A fogakon baktériumokból álló plakk tapadhat meg, ebből a foghoz erősen ragaszkodó fogkő alakul ki. Mindennek hatására az íny irritált lesz, begyullad, megduzzad, és vérzékennyé válik. A PrimaDenta fogászat Szeged városában várja azokat, akik barátságos környezetben, profi kezek által szabadulnának meg a fogkőtől, megelőzve a gyulladásos betegséget. Ezt általában évente 1-2 alkalommal elég elvégeztetni.

Honnan tudhatjuk, hogy ínygyulladás alakult ki?

Az ínygyulladás egyik biztos jele az, ha fogmosás során vérzést tapasztal. Bár fájdalommal gyakran nem jár együtt, de a duzzadt és vörös íny és a kellemetlen lehelet arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogorvos felkeresésével nem érdemes tovább várni. A fogmosás akár fájdalmassá is válhat, sőt, a fogközökben, a fog környékén gennyes tasak jöhet létre.

Mitől alakul ki a fogínygyulladás?

A PrimaDenta fogászat szakemberei egyetértenek abban, hogy a rossz szájhigiénia és a lerakódott fogkő előbb vagy utóbb biztosan fogínygyulladást okoz. Egyébként genetikai problémák, cukorbetegség, dohányzás, hormonális változások egyaránt állhatnak a háttérben. A szabálytalan fogsor nehézkes tisztítása, valamint főként a C-, és D- vitamin hiánya is okozhatja a problémát. A kezeletlen állapot fogágybetegséghez, majd a fogak meglazulásához és elvesztéséhez vezet.

Irány a paradontológia!

A fogkő rendszeres eltávolításával sokat tehet a leggyakoribb fogászati betegségek elkerüléséért. Természetesen az otthoni szájhigiéniára való odafigyelés az igazán lényeges. A megfelelő fogkrém és a legalább 2 percen keresztül tartó, alapos fogmosás után érdemes fogselymet használni, de a szájvizek kínálta előnyök mellett sem érdemes elmenni. Az odafigyelés és a rendszeres fogászati kontroll lehetővé teszi, hogy egészséges fogsornak és magabiztos mosolynak örvendhessen.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042