Kínzó fogfájás – okok és megoldások egy helyen

Az igazán komoly fogfájást már átéltek pontosan tudják, hogy kevés ennél kellemetlenebb fájdalom létezik. Még a fájdalomcsillapító sem feltétlen nyújt segítséget, így a mihamarabbi orvosi ellátás nélkülözhetetlen. A fájdalom érzete természetesen más és más lehet mindenkinél, ezért igyekezzünk a szakembert pontos információkkal ellátni a fogfájás jellegéről és intenzitásáról.

Nem ritka, hogy hirtelen jön az éles fájdalom, és főként hideg vagy édes ételek, italok hatására. Ilyenkor gyakran fogszuvasodás, fognyaki érzékenység áll a háttérben. Míg a szuvasodás rendszerint töméssel orvosolható, addig az utóbbi kapcsán otthoni ecsetelés, valamint a szájhigiéniára való fokozott odafigyelés javasolt.

Lüktető fájdalom? Gyökérkezelésre lehet szükség!

A lüktető, egyre fokozódó fogfájás már inkább arra utalhat, hogy komolyabb szuvasodással van dolgunk. A fogmosáskor vérző íny és a fogkő jelenléte egyaránt arra utal, hogy a szakember segítsége elmaradhatatlan. Nem érdemes félvállról venni a vérző ínyt, ugyanis idővel fogágy-betegség alakulhat ki, és akár a saját fogak elvesztése is megtörténhet. A fogtömés, vagy szükség esetén a gyökérkezelés a saját fogak megőrzését célzó kezelések. Természetesen a további problémák megelőzésének érdekében a fogkő eltávolításra is sor kerül.

Gyulladásra antibiotikumot!

A feldagadt arc és a rendkívüli fájdalmak esetén sürgős gyökérkezelés szükséges. Előfordulhat, hogy a bölcsességfog is hasonló panaszokat okozhat, ha gennyes tasak alakult ki a helytelen irányba növő fog körül. A gyulladástól antibiotikumos kezeléssel szabadulhatnak meg pácienseink, de a fog kiszabadítása, esetleg szükség esetén eltávolítása is megoldást kínálhat.

A mozgó fogak sokaknál csak gyermekkori emlék, azonban fogváltás időszakán túl is előfordulhat a maradó fogak mozgása. Ennek rendszerint a tartós gyulladással járó fogágy-betegség az oka. A paradontológiai kezelés segíthet a fog rögzítésében.

Fájdalomcsillapítás otthon

Az akut fogfájás esetén a fájdalom enyhítése az elsődleges cél. Ha azonban már fájdalom jelentkezik, akkor az orvosi beavatkozást nem lehet elkerülni. A PrimaDenta barátságos környezetben várja pácienseit. Fel vagyunk készülve arra is, ha valaki extrém módon fél a fogászati kezelésektől. Ilyenkor előzetes egyeztetés után lehetőség nyílik a bódításban végzett ellátásra.

Rendelőnk: Szeged, Algyői út 24. Útvonaltervezés
Ingyenes ügyfél parkoló: Bejárat a Hegyközség utca felől
Bejelentkezés: +36-30 / 273-5042